tisdag 28 maj 2024

Starkt stöd för rivningshotad stuga – medlemmar hoppas på nya mittenstyret

Läs också
Röda Korset
Foto: Alice Adler

CAMPUS. I 72 år har Röda Korsets stuga i Fullerstaparken använts av den ideella organisationen, nu vill kommunen riva den. 

– Röda Korsets stuga är av historisk betydelse, att riva den skulle innebära en stor förlust för oss, säger Björn Eder, som är verksamhetsordförande för Röda Korset i Huddinge.

Förra året firade Röda Korset i Huddinge 100 år och stugan i Fullerstaparken har under flera decennier varit en mötesplats genom sin second hand-butik och caféverksamhet. Men sedan 2017 har kommunen i Huddinge hotat med rivning som Röda Korset i så fall själva ska stå för. Anledningen till rivningsplanen är att kommunen velat ersätta stugan med en lekplats.

– Ingen i Huddinge vill att man river stugan i Fullersta, säger Björn Eder.

Han poängterar även att Röda Korsets stuga ligger i en trafikkorsning, vilket han menar är en olämplig plats för en lekplats. 

Nytt styre i Huddinge

Huddinge kommun som under flera år styrts av Moderaterna, har nu fått ett mittenstyre med bland annat Socialdemokraterna. Björn Eder hoppas på att maktskiftet kommer att gynna Röda Korsets verksamhet. Han menar även på att det politiska skiftet i kommunen bland annat beror på att majoriteten av invånarna i Huddinge inte vill att Rödakorsstugan rivs.

–  Hittills har det nya styret inte sagt något om en rivning, säger Björn, som tycker att så många som möjligt ska vara med och protestera mot rivningen av stugan.

– Vi har fått in över 6 000 underskrifter i namninsamlingen, det betyder jättemycket.

Björn Eder
Foto: Alice Adler

Trots att kommunen har rätt att riva Rödakorsstugan om de skulle vilja, så hoppas Björn att den kommer att få stå kvar. 

 – Juridiskt sätt kan de tvinga oss att flytta, det är deras mark, säger Björn Eder.

Björn säger även att det är viktigt att frivilliga engagerar sig i frågan. Om rivningen som kommunen har planerat sker kommer Röda Korset själva behöva stå för kostnaderna, därför krävs det att privatpersoner jobbar för att samla in pengar ifall rivningen skulle inträffa. 

– Vi gör allt vi kan för att få ha kvar vår verksamhet i Fullerstaparken, säger Björn.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami