lördag 25 maj 2024

Romsk nationaldag firas på Huddinges bibliotek

Läs också
Fred Taikon, Emilia Huczko och Serguiz Markowski. Foto: Marjam Yakoob

Huddinges huvudbibliotek firar romsk nationaldag med historia och musik. Under veckan kommer romsk kultur hyllas genom utställningar och evenemang runtom Huddinge.
– Vi vill göra någonting för att uppmärksamma den här dagen, säger Maya Maldonado.

På onsdagen firades romernas nationaldag på Huddinges huvudbibliotek med en berättarafton. Aktivisten och författaren Fred Taikon föreläste om romska liv och romsk historia i Stockholm.

Under 70-talet hölls den första romska kongressen i London. Det romska folket var splittrat runt om i världen och var något de ville ändra på.

– Man tyckte att det inte kunde gå till på det här sättet. Det var den 8 april 1971 som man kom överens om att de skulle utnämna romerna som en egen nation utan land, berättar Fred Taikon.

Större delen av föreläsningen tillägnades hur romerna bodde i Sverige. Romerna bodde i hembyggda tält under sent 40-talet ända tills man började skaffa sig husvagnar på 60-talet. 

– Det är rätt så roligt, vi romer bodde i tält och nu så börjar Europas icke-romer också bo i tält. Och då började man kalla det för tältplatser. Sen så när vi flyttade in i husvagnar gjorde de också det. Då kallades det campingvagnar, säger Fred Taikon.

Föreläsningen varvades med romsk musik framförd av sångerskan Emilia Huczko och Serguiz Markowski på dragspel. Innan varje låt berättar Emilia Huczko historien bakom låten. En sång vid namn “Stängda dörrar för romska kvinnor” är speciell för henne. Musik och dans är ett sätt för henne att känna sig nära sin kultur. 

–  Den här låten handlar om mig som kvinna, jag sjunger från hjärtat, säger Emilia.

Kvällen avslutas med en sista låt från Emilia Huczko och en frågestund med Fred Taikon.

Sångerskan Emilia Huczko. Foto: Marjam Yakoob

Fortsättning av romsk kultur

Under hela vecka 14 kommer det att finnas en fotoutställning om romsk historia och kultur på Flemingsbergs bibliotek. Lördagen den 9 april mellan kl. 13-15, kommer det att hållas en familjelördag på Flemingsbergs bibliotek, där barn och vuxna får möjligheten att prova på romsk dans, lyssna på sagor och pyssla romska flaggor.

– Vi vill göra någonting för att uppmärksamma den här dagen, det är inte många som känner till romsk historia. Och biblioteken har ett särskilt uppdrag att främja de nationella minoriteterna och deras språk. Vi vill höra deras historia och deras kultur, säger Maya Maldonado, bibliotekarie och arrangör på Huddinge bibliotek.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami