torsdag 30 maj 2024

Rose-Marie om läkarutbildningen: “Jag kan inte tänka mig att plugga till något annat”

Läs också

Läkarprogrammet på Karolinska institutet är en av Sveriges mest sökta högskoleutbildningar. Nytt i Flempan har intervjuat den 22-årige läkarstudenten Rose-Marie Daher för att ta reda på hur det är att plugga på KI. Hon är nu inne på åttonde terminen på sitt fem och ett halvt år långa program.

Foto: privat.

Hur kommer det sig att du valde läkarprogrammet?

– Ja, jag har ju en lite udda historia. Jag önskar att jag kunde säga att jag var en som drömt om det sedan jag var barn. I gymnasiet var jag osäker på vad jag ville göra. Jag är en sådan som skjuter upp saker om det känns jobbigt så jag sköt upp det till sista ansökningsdagen. Min bror pluggar också till läkare, och han sa att: “Du kan ju alltid testa”. Nu när jag väl har kommit in så kan jag inte tänka mig att plugga något annat. 

Rose-Marie Daher säger att det kan låta kaxigt men hon visste att hon skulle komma in. Hon hade även sökt till andra program, bland annat en civilingenjörsutbildning.

Informationsmässigt är utbildningen ganska enkel säger Rose-Marie Daher, och berättar att det svåraste är att det är så oerhört mycket man behöver lära sig. Även fast informationen i sig är ganska simpel.

Vad tycker du om utbildningen än så länge?

– Första åren är ju teoretiska, då är det information som är lite mer djupgående, mer detaljkunskap och så de första två åren. Då tänkte jag: “Jaha, är det här vad jag ska lära mig”. När vi sedan kom in på sjukdomar blev det mer logiskt och då förstod jag mer, medan de första två åren kändes lite luddiga för mig.

Rose-Marie Daher säger att det finns många inriktningar att välja på i läkaryrket. Hon vet att hon vill ha variation, hon vill ha patientkontakt men också utföra kirurgiska och praktiska delar. Hon säger att hon varit inne på att bli narkosläkare men att hon inte är helt säker än.

Har du några tips till folk som funderar på att söka till läkarprogrammet?

– Ja, för att komma in vill jag bara säga – och det kan låta klyschigt men – vill man det tillräckligt mycket så kan man. Förutom att komma in med betyg, som jag gjorde, så finns även högskoleprovet och intervjuer. När det kommer till själva pluggandet skulle jag säga att det är viktigt att plugga för att lära sig för livet och inte bara klara tentorna. Man har ju trots allt ett ansvar för folks liv i framtiden.

Vad är det bästa med din utbildning?

– Man lär sig så mycket om det viktigaste man har i livet, det vill säga hälsan. Det kan i sin tur vara läskigt, eftersom man lätt kan börja skrämma upp sig själv om man tänker på alla hemskheter som vissa sjukdomar kan medföra.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami