onsdag 15 januari 2025

Så arbetar polisen i Botkyrka med brott i nära relation

Läs också
Två av poliserna som deltog på föreläsningen var Ellinor Berglund och Sophia Bark. Foto: Vanessa Rojas Hedström

Att stoppa brott innan de begås är målet för Botkyrkas polis. Under “Vi mot våldets” andra dag, tisdag 21 november, delar polisen med sig av insikter om hur de arbetar för att förebygga och stoppa brott. Under föreläsningen fokuserade polisen framför allt på sitt brottsförebyggande arbete med våld i nära relation

Botkyrka har länge samarbetet med polisen i frågan om våld mot kvinnor och barn och hur man kan arbeta för att skapa tryghet för alla. 

Polisen fokuserar mycket av sitt arbete på att medborgarna ska samarbeta och känna närhet till dem. Genom lokal förankring vill de underlätta steget att göra en anmälan och söka hjälp. Det läskigaste steget för offret är att göra en polisanmälan. Däremot har det visat sig att om säkerhetsmyndigheter finns i närområdet, exempelvis polisstationer, så kan steget att be om hjälp kännas lättare. 

– Iden är att både den misstänkte och målsägare ska känna att de kan traska ner till polisstationen och be om hjälp, säger polisen Patrik Holm. 

Polisen betonar värdet av att stoppa brotten innan de begås och att det är därför deras brottsförebyggande arbete är så viktigt. 

– Alla anmälningar är ett misslyckande från vår sida, eftersom vi kommer in när allt har gått för långt, säger Holm. 

Med en regional polisinsats som går under namnet julefrid fokuserar det förebyggande arbetet på att visa sin närvaro i de platser där brott i nära relation förekommer. Även Botkyrka polis jobbar med julefrid för att minska våld i nära relation under högtider. Detta kan öka chanserna att brottsoffer anmäler och hör av sig till polisen. 

– Genom dörrknackningar och besök i bostäder påminner vi om att vi finns och att vi är här för att hjälpa, säger Holm.

Polisen upplever att dörrknackningar som genomförs under högtider, som jul, ökar andelen anmälningar vilket visar att initiativet hittills varit framgångsrikt. 

– Vår viktigaste uppgift är det våldsförebyggande arbetet och stoppa brott innan de begås, avslutar Holm. 

Polisen som Nytt i Flempan intervjuat har skyddad identitet, därför har personens namn och efternamn ersatts och ingen bild på polisen har publicerats.

Faktaruta:
Anmälan om brott i nära relation kan göras genom att ringa till polisen 114 14 eller besök din närmaste polisstation. Vi akuta situationer ring 112.

Enligt Brottsförebyggande rådet redovisades att 80 procent av anmälningarna om misshandel mot kvinnor 2022, var offret bekant med gärningsmannen. Förra året så var det totalt 10 fall där misshandeln övergått till dödligt våld.

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan har tagit paus

Nu går webbtidningen på vinterlov och är tillbaka i mars 2025.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami