lördag 18 maj 2024

Så kan Botkyrkas framtid se ut efter maktskiftet

Läs också
Jenny Madestam, docent i statsvetenskap, förklarar framtiden i Botkyrka efter maktsikftet. Foto: Liv Fischer

För en vecka sedan stod det klart att Botkyrka får sitt första maktskifte på över 30 år. Nytt i Flempan har tagit del av statsvetaren Jenny Madestams tankar om vad som kommer att hända nu, hur förändringen kan påverka invånarna och hur framtiden ser ut för kommunen.

För första gången på över 30 år har Botkyrka kommun fått ett borgerligt styre, vilket flera medier rapporterar om. Efter en extrainsatt omröstning  i kommunfullmäktige förra veckan bekräftades det att koalitionen “Botkyrkas bästa” bildar ny majoritet. Omröstningen var en följd av det socialdemokratiska styrets interna konflikt som pågått i över ett år och som i höstas resulterade i att nio partimedlemmar valde att avgå.

Jenny Madestam är docent i statsvetenskap och arbetar som lektor i offentlig förvaltning på Södertörns högskola. Hon menar att det politiska läget i Botkyrka är uppseendeväckande, vilket bekräftas av täckningen det fått i nationella medier. Personkonflikter är inte helt ovanliga i kommunal politik, då politikerna är nära varandra på ett annat sätt än i exempelvis nationell politik. Men flera aspekter av situationen i Botkyrka gör den unik.

– Det är ju inte en konflikt mellan olika partier, utan inom ett parti. Och med krydda av de eventuella kopplingarna till gängkriminalitet, som ju är en högaktuell fråga, har den fått väldigt mycket uppmärksamhet, säger Jenny Madestam.

Det nya styret vill fokusera på att skapa lugn och ro samt ta upp kampen mot kriminalitet och otrygghet i kommunen. Jenny Madestam tror att dessa frågor just nu står högt upp på agendan för de flesta kommuner och i alla partier, men att det är särskilt viktigt med stabilitet och ordning i Botkyrka efter det gångna årets oroligheter.

Utöver ett större fokus på åtgärder mot kriminalitet tror hon att kommunens invånare kommer märka av maktskiftets mer borgerliga profil i framhävande av valfrihetsfrågorna, med gynnande av näringsliv och fristående aktörer inom skola och omsorg. Hon tillägger dock att skillnaderna mellan olika styren kan vara relativt små inom kommunal politik, då alla parter i grunden har intresse av att värna om kommunens bästa.

Jenny Madestam tror att man framöver kommer att få höra mer om Botkyrka kommuns politiska sakfrågor och mindre om de interna konflikterna. Hon lyfter att Socialdemokraterna kommer behöva kämpa för att komma igen till nästa val. Samtidigt menar hon att den ovanliga sammansättningen i det nya styret kan skapa en viss ovisshet för framtiden.

– Frågan är ju hur den här koalitionen kommer kunna hålla sams. Om man drar jämt och har en tillräckligt stabil agenda som man vill regera tillsammans på. Så det kan finnas ett litet frågetecken där, säger Jenny Madestam.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami