lördag 25 maj 2024

Så kan människor påverkas när kyrkan kallställs

Läs också

I hela Sverige har de skenande elpriserna gjort det dyrt att värma upp inomhus. En byggnad som har kallställts är Huddinge församlings största kyrka, Botkyrka kyrka.

Hur påverkas människor när deras favoritkyrkor stängs ned?

KULTUR. Elisabeth Christiansson, lektor i kyrkovetenskap på Marie Cederschiölds högskola tror att kyrkobesökare i de kyrkor som stängs ned över vintern kan påverkas mycket. Hon menar att själva kyrkolokalen är en viktig del i religionsutövningen. Kyrkorummet är en öppen plats dit människor går för att känna en viss frihet. Det är just i kyrkorummet det inte finns några sociala krav.

– Jag tycker det är lite synd att stänga ned kyrkorummet, då det inte går att återskapa ett liknande rum någon annanstans. Det är bara kyrkan som kan erbjuda det. Samtal och aktiviteter för barn kan du hitta på andra ställen. Men just kyrkorummet är unikt.

Botkyrka kyrka kallställdes den 7 november och beräknas att vara det fram till den 31 mars 2023. Värmen i kyrkan kommer att sänkas till cirka tio grader. Detta innebär att kyrkan inte kommer att ha någon planerad verksamhet under denna tid.

Botkyrka kyrka. Foto: Kim Frimodig Keskisimonen

Beslutet har väckt starka känslor i Facebookgruppen “Botkyrka kyrka — hotat kulturarv”. Där diskuterar medlemmarna bland annat om konsten i byggnaden kommer att komma till skada under kallställningen.

 Biträdande kyrkoherde Erik Dufva i Botkyrka församling säger:

– Vi måste agera när världen ser ut som den gör idag, att minska vår elkonsumtion behöver vi alla göra. Att stänga ned kyrkan över vintern är det bästa sättet för församlingen att bidra på. Varken församlingsborna eller medarbetarna är glada att vi tillfälligt måste stänga kyrkan. Botkyrka kyrka är verkligen en klenod. Trots det är förståelsen stor.

För att människorna som har Botkyrka kyrka som sin hemkyrka inte ska bli fråntagna gudstjänster och andra kyrkliga aktiviteter flyttas de till bland annat Ljusets kyrka i Hallunda. Under julhelgen kommer kyrkan att öppnas upp som planerat.

Elisabeth Christiansson tror inte att nedstängningen främst kommer att drabba de mest aktiva medlemmarna i kärnan av församlingen. De som är med och håller i aktiviteter eller jobbar ideellt kommer sannolikt att vara med oavsett vilken lokal som används. Människorna som står utanför kärnan kan däremot komma att påverkas mer, tror Elisabeth Christiansson.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami