tisdag 28 maj 2024

Så ofta går Huddinge– och Botkyrkaborna till tandläkaren

Läs också
Folktandvården i Huddinge. Foto: Johanna Gustafsson
Kan det vara så att Huddingeborna har bättre munhälsa än Botkyrkaborna? I alla fall om man ska tro statistiken. Enligt den går man mer regelbundet till tandläkaren i Huddinge och söker oftare akut vård i Botkyrka. 

Enligt statistik från Socialstyrelsen går man oftare och mer regelbundet till tandläkaren i Huddinge än i Botkyrka. Både Folktandvården och privata aktörer finns i stor utsträckning i båda kommunerna så det är inte bristen på tandläkare som är orsaken. 

Det kan dels bero på socioekonomiska förutsättningar, dels att Huddinge har fler arbetsplatser. Många besöker tandläkaren i samband med arbetet och gör det därför i kommunen de arbetar i. 

Män i 30-årsåldern är sämst på att gå till tandläkaren

Statistiken visar att de som är sämst på att gå på tandläkarundersökningar i båda kommunerna är män i 30-årsåldern. Det är samma tendenser som man ser i vården i allmänhet. Män i den åldern är allmänt sämre på att söka vård. Victoria Brikho Lenefors som är tandläkare på Folktandvården i Huddinge berättar att männen oftast brukar komma tillbaka i 35-årsåldern när de får egna barn som blir kallade till undersökning. Även samhällsstrukturer har sin påverkan:

– Jag hoppas det kommer att förändras på sikt, men machokulturen gör att män inte vågar visa sin rädsla. Tandläkarrädslan är ganska utbredd och det kan göra att fler män drar sig för att gå till tandläkaren, säger Victoria Brikho Lenefors.

Victoria Brikho Lenefors, tandläkare på Folktandvården Huddinge. Foto: privat

Mediciner påverkar munhälsan

Bäst på att gå på regelbundna tandläkarundersökningar i båda kommunerna är kvinnor i 70-årsåldern. Den grupp som söker mest vård i allmänhet. 

Efter en viss ålder, framför allt efter 70, så är det inte bara munhälsan som förändras. Man ändrar vanor och rutiner när man inte arbetar längre. Man kanske måste äta mediciner som i sin tur påverkar munhälsan och salivsammansättningen. 

– Det kan ske en jättestor förändring i den åldern. En person med frisk tandhälsa kan på bara några år bli väldigt sjuk och det handlar inte om att man äter massa godis eller slarvar med munhygienen, utan för att man faller ur rutiner och äter mediciner som påverkar tandhälsan, säger Victoria Brikho Lenefors.

Hon berättar också att den vanligaste biverkningen av medicinerna är muntorrhet. Varje gång man äter får man en syraattack på tänderna som saliven hjälper till att neutralisera. Är man muntorr får man därför lättare karies. 

Men hur ofta bör man egentligen gå på en tandläkarundersökning? Victoria Brikho Lenefors menar att det beror på patientens tandstatus. Unga personer med god munhygien, inga stora hål eller fyllningar kan ha intervaller på två-tre år. Men äldre personer med många gamla lagningar och som äter mycket mediciner behöver gå årligen och eventuellt till och med hos tandhygienist var sjätte månad.

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami