lördag 25 maj 2024

Så påverkar löven Huddingeborna

Läs också
Huddinge centrum i höstskrud. Foto: Juha Knuutila

November har kommit och spridit sommarens löv överallt. Skilda meningar råder dock om hur de bör hanteras. Både klagomål och önskemål har kommit in till Huddinge kommun.

I takt med höstens färgglada ankomst skapar löven en potentiell fara för trafikanter. Till Huddinge kommun har önskemål kommit om att få undan dem snabbare än i dagsläget. Vissa uttrycker oro över att de nu blöta löven snart fryser till, och att vägarna då blir halare än vad de ser ut.

Det tycks dock inte vara helt problemfritt. En del rapporterar om hur skräp från arbetet med lövblåsare har andra konsekvenser än man önskat, bland annat har en parkerad bil klätts i löv. Andra har påpekat att bortförseln av löv är onödig då de kan fungera som näring för naturen istället för att frakta bort dem, särskilt om man strimlar löven i mindre bitar.

Douglas Kårenlöv från Huddinge, delar sina observationer under den dagliga promenaden med hunden. Han har noterat att när löven får ligga kvar ökar halkrisken avsevärt och har varit på väg att börja använda sina broddar redan när löven samlats. Att de ska få ligga kvar är en praxis han själv tillämpar i sin trädgård på landet.

När det gäller kommunens insatser i stadens centrum ger Douglas en eloge och anser att de har gjort ett bra jobb. Trots detta är han lite orolig inför vintern och konstaterar:
– Man kan undvara vintern ju äldre man blir.

Utan åtgärd samlas löven snabbt. Foto: Juha Knuutila

Vägarna ska enligt kommunens cykelplan ses efter minst en gång per månad för att underlätta för cykel och gångtrafik. Man har också som mål att få bort löven till den första december. Varpå trädavfall som kommer därefter ska tas hand om efter behov under vintern. Men med medvetenhet om riskerna och försiktighetsåtgärder som broddar, kan vi alla se till att minimera olyckor, även när vinterns kyla sätter in.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami