tisdag 21 maj 2024

Så påverkas 17 busslinjer i Botkyrka av neddragningar

Läs också
Busslinjer kommer dras in i december, och Botkyrka kommun är en kommun som drabbas. Foto: Tiziana Solis Sepulveda

Region Stockholm har föreslagit att dra in, förkorta och ändra i tidtabeller för 17 linjer som trafikerar runt staden. En kommun som drabbas hårt av detta projekt är Botkyrka och dess boende som ställer sig kritiska mot det.

Redan i maj i år började Mitt i Botkyrka att rapportera om SLs förslag att slopa 17 Busslinjer, varav minst 13 stycken trafikerar i Botkyrka kommun. Kommunen ser kritiskt på förslaget som de menar drabbar de som åker kommunalt samtidigt som de förstår att Regionen pressas ekonomiskt av att låta dessa bussar vara kvar i rullning.

– Den här besparingen på kollektivtrafiken kanske skapar balans i deras ekonomi men de tappar kvalitet i service på kollektivtrafikresenärer, säger Ebrahim Zadeh, trafikplanerare i Botkyrka kommun.

Ebrahim var med och skrev kommunens svar till Region Stockholm och menar att de som drabbas hårdast av denna typ av nedskärning är de som arbetar inom yrken som kräver att de är på plats tidigt på morgonen. I frågan om vilka dessa är svarar han följande:

– De som drabbas mest är de som förlorar exempelvis direktbuss till stan från Tumba, de flesta som jobbar inom vård eller byggbranschen, de som måste vara tidigt på arbetsplatsen, särskilt när det krånglar till med pendeltågen. Även timanställda påverkas hårt. Kanske blir det balans i deras (Region Stockholm/SL) ekonomi, men inte samhällsekonomiskt, säger han.

Även resenärerna själva ställer sig kritiska mot förslaget. Mitt i Flempan har lyckats få en kort intervju med Lucia Suau, 43 år, som varje dag tar sig från Norsborg där hon bor, till sitt jobb i Fridhemsplan. Hon menar att det blir omständigt att behöva byta transportmedel men tänker mer på människorna i hennes omgivning. 

– Jag drabbas inte jättehårt av det, men tänk de som tar denna buss i anslutning med andra färdmedel, de tvingas ju att tänka om helt, säger hon.

Insändare kring ämnet har aktivt skickats in till olika tidningar, bland annat DN och Mitt i Botkyrka. I en insändare som delats flera gånger i Mitt i Botkyrkas Facebooksida uppmanar skribenten det nya politiska styret i kommunen att slopa regionens förslag. Ebrahim Zadeh konstaterar att alla politiker i nämnden “för en gångs skull” kommit överens i denna fråga och att han inte tror att maktskiftet kommer att ha någon större påverkan i den.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami