lördag 25 maj 2024

Så rustar kommunen inför nästa snöoväder

Läs också
Flemingsbergs station
Kommunen står redo för nya snöoväder. Foto: Ida Lindström

Lördagen den 19 november drog ett snöoväder in över Stockholmsområdet och Huddinge kommun fick mycket kritik för bristande snöröjning och för att inte ha agerat tillräckligt snabbt. Nytt i Flempan kontaktade kommunen och en av deras upphandlade entreprenörer för snöröjning Svevia, för att undersöka hur rustade de är inför vintern.

Som Nytt i Flempan tidigare rapporterat har Huddinge kommun fått mycket kritik för hur de hanterade snöröjningen i samband med det senaste snöovädret. I Facebookgruppen Vårt Eget Huddinge uttryckte många frustration över situationen. Huddinge kommun har nu tagit till sig av kritiken och skriver på sin hemsida att insatser borde gjorts tidigare och på ett annat sätt.

Christian Ottosson (C), ordförande i klimat- och stadsmiljönämnden, menar att kommunen kommer förbereda sig bättre inför nästa snöoväder.

– Vi är inte alls nöjda med hur det blev. Det vi som kommun har lärt oss är att vi behöver vara mer flexibla så att vi inte sitter fast i de prioriteringsordningar som vi har haft där vissa gator kommer först och sen andra. Det funkade ju inte, säger Christian Ottosson och fortsätter:

– Det är också något som vi som beställare kan styra. Kommer det stora snöfall är vi även beredda att köra bort snö snabbare än förra gången.

Han pekar på det viktiga i att ha en pågående dialog med sina entreprenörer då det framför allt är de som snöröjer. De har ett stort ansvar. Han säger att kommunens beredskap är bättre inför kommande vinterväder, utifrån det kommunen kan styra.

– Sen är det såklart olyckligt när det första snöfallet blir så extremt, säger Christian Ottosson. 

Christian Ottosson skriver på Huddinge kommuns hemsida: Förutom det extrema snöfallet i sig bedömer jag att entreprenörerna har brustit i förhållande till avtalen, som i grunden är bra upphandlade avtal med tydliga krav. En sak han specifikt pekar på här är att vissa snöröjningsmaskiner har varit för dåliga och att maskiner även gick sönder under snöröjningsarbetet. 

Andreas Jonsson är arbetschef på Svevia i södra Stockholm. Svevia är en av de upphandlade entreprenörer som Huddinge kommun anlitar för snöröjning. På frågan om vad han tycker om hur de hanterade snöröjningen så säger han att det var ett extremt väder med stora mängder snö som även var blöt och tung. Därför blev det mer svårjobbat. Han vill inte kommentera Christian Ottossons uttalande, utan säger övergripande om Svevias maskinpark.  

– Vi har ganska små maskiner för att det är trångt och vi ska kunna ta oss fram. Vid normala snöfall passar de maskinerna bra och gör det bästa jobbet, men när det blir så här tunga och stora mängder snö orkar de inte med. De kommer inte fram och då är det klart att vi får stora problem att klara av snöröjningen, säger Andreas Jonsson.

Han säger vidare att det är många år sedan Sverige hade ett snöoväder av den här kalibern.

 – Vi hade ett större snöfall 2016 och ett 2010 men inget av dem var på den här nivån, säger han.

Vad kan Svevia göra annorlunda när nästa snöoväder kommer? 

 – Ja det är väl att försöka gå in ännu tidigare med större maskiner. Det krävs ju också ett agerande från vår beställare att vi gör de prioriteringarna tillsammans. Där är man ganska beroende av att man har ett fungerande samarbete och en dialog med sin beställare för vi har ju ett kontrakt att efterleva, säger Andreas Jonsson.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami