tisdag 28 maj 2024

Så satsar Huddinge på klimatsmarta val

Läs också
Huddinge kommunhus. Foto Iza Welch

Huddinge kommun satsar på att bli klimatneutrala 2040. Huvudmålet är att följa agenda 2030 och halvera kommunens utsläpp fram till 2030. Kommunen satsar på att göra det lätt för Huddingeborna att göra smarta och bra klimat- och miljöval i sin vardag. 

– Vi vill bygga nya bostäder som är nära lokaltrafik just för att göra det enklare för Huddingebor att göra klimatsmarta val, säger Robin Söderström, Huddinge kommuns miljöstrateg. 

Med hjälp av nya laddplatser för elbilar och nya bostäder nära lokaltrafik hoppas kommunen på att uppfylla sina klimatmål om att bli klimatneutrala 2040. Man har installerat nya laddplatser vid skolor och idrottsanläggningar runt om Huddinge kommun och fler är på väg runt om Vårby Gård och Skogås. Framtidsplanen är att även installera laddplatser på infartsparkeringar. Nya bostäderna kommer också att byggas i Flemingsberg och Trångsund som ligger nära lokaltrafiken. 

Robin Söderström, miljöstrateg i Huddinge kommun. Foto: Privat. 

För att minska koldioxidutsläppen kommer kommunen att ta bort fossila bränslen från kommunal och lokal transport, som exempelvis tjänsteresor och lokaltrafik. Initiativ till lokal energiproduktion ska uppmuntras och en ny samhällsplanering av kommunen ska underlätta för fler byggnader i trä och med solpaneler på sina tak. 

– Huddinge kommun planerar att göra fler laddplatser för elbilar och nya bostäder som ska vara nära lokaltrafik, säger Robin Söderström. 

Huddinge kommun följer Agenda 2030 där deras huvudfokus ligger på att halvera koldioxidutsläppen i kommunen fram till år 2030. Till år 2025 satsar de på att minska utsläppen med 25 procent för att sedan kunna uppfylla målet med att ha halverat koldioxidutsläpp. De senaste siffrorna från 2021 visar att kommunen har minskat utsläppen med ungefär 12 procent sedan 2019. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami