lördag 18 maj 2024

Så skyddar du dig mot inbrott – låssmed från Botkyrka ger 5 tips

Läs också
Så skyddar du dig mot inbrott
Så skyddar du dig mot inbrott. Foto: Mostphotos

Under oktober var det ett inbrott varannan dag olika förrådsutrymmen i Botkyrka. I skydd av mörkret äger inbrotten rum och många blir drabbade. Men det finns åtgärder som gör att risken för inbrott minskar. 

— Desto fler säkerhetsåtgärder, desto svårare blir det för tjuven, säger Tim Gustafsson, låssmed i Botkyrka. 

BOTKYRKA. Förråds- och källarinbrott är vanligare under vintermånaderna. Hittills i år har det ägt rum cirka 115 källar, vinds- och garageinbrott i Botkyrka enligt statistik från Botkyrka grannsamverkan i samarbete med polisen. 

I oktober var det 15 inbrott i sådana utrymmen. I februari tidigare i år var det 25 inbrott, vilket är rekordhögt.

Inbrott i förrådslokaler ökade under pandemin över hela landet, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Så förebygger du inbrott

Botkyrka grannsamverkan har i samarbete med polisen listat förebyggande åtgärder mot inbrott. Bland annat är det viktigt att inget värdefullt ligger framme synligt. Man ska även se till att lås och dörrar till dessa utrymmen fungerar bra.  

Tim Gustafsson
Tim Gustafsson, låssmed. Foto: privat

Låssmeden: Detta är fastighetsägarens ansvar

Tim Gustafsson som jobbar på Botkyrka Lås- och säkerhetsmontage säger att det är hyresvärdens ansvar att installera säkerhetsåtgärder för att förhindra inbrott. Det kan handla om ståldörr med brytskydd in till förråden och  ordentliga lås som inte går att förbigå. 

— Det är även bra ifall låsen har säkerhetskopierade nycklar så att ingen obehörig kan göra kopior ifall de skulle få tag på en hyresgästs nyckelkod, skriver han i mail till Nytt i Flempan.

Inne i förrådsutrymmet gäller det att ha ett hänglås med bra säkerhetsklass, menar Tim Gustafsson. Det ska inte gå att bryta upp utan användning av rejäla maskiner eller verktyg, såsom en kapmaskin. 

— Ju fler säkerhetsåtgärder, desto svårare blir det för tjuven och desto mindre blir sannolikheten att tjuven ens försöker bryta sig in från första början.  

Tim Gustafsson menar att på företaget han jobbar på har man inte sett någon särskild ökning av inbrott i förrådsutrymmen men han påpekar också att bolaget inte har statistik på detta. 

— När det gäller motiven bakom inbrotten så kan vi från vår sida anta att denna typ av inbrott sker i syfte av att stjäla saker, oftast med så högt värde som möjligt, för att sedan sälja vidare stöldgodset i avsikt att tjäna pengar på gärningen.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami