torsdag 30 maj 2024

Så tar du hand om dig under studietiden

Läs också
Flera olika resurser erbjuds studenterna vid campus Flemingsberg för stress men också för själva utbildningen. Bild: Alexandra Wiberg

Campus Flemingsberg erbjuder många olika resurser för att främja studenternas hälsa och förebygga ohälsa. Bland annat kan studerande få stöd via organisationer som Studenthälsan och Studieverkstan.

Vilket studiestöd som gäller för varje högskola varierar, men det finns några resurser som erbjuds till flera lärosäten. 

Karolinska Institutet, KI, anordnar Studenthälsan som framförallt jobbar förebyggande. De erbjuder stöd i form av individuella samtal, men också kurser i grupp, till exempel finns en våga tala-kurs och en stresshanteringskurs.

Frida Kolasa, Psykolog vid KI, menar att studenter snabbt ska kunna få hjälp i ett tidigt skede. Bild: Alexandra Wiberg

Studenthälsan på KI är en så kallad lågtröskelverksamhet, vilket innebär att det går snabbt att få tid.  

– För det mesta går det att få tid hos oss samma vecka eller veckan därpå. Det är väldigt viktigt att studenterna snabbt kan komma in och få hjälp i ett tidigt skede, säger psykologen Frida Kolasa.

De högskolor på Campus Flemingsberg som omfattas av Studenthälsan är Södertörns högskola, Röda korsets högskola och Stockholms musikpedagogiska institut. 

En annan resurs som finns tillgänglig för samma skolor är Studieverkstan, som Södertörns högskola håller i. 

På Studieverkstan finns svensklärare som hjälper studenterna med bland annat texthantering, akademiskt skrivande och studieteknik. 

– Vi kan svara på alla frågor kring hur man pluggar, hur man läser kurslitteratur, skriver texter, presenterar och så vidare, säger Elisabeth Drion, svensklärare och handledare på Studieverkstan.

“All hjälp man kan få ska man ta”

Många studenter upplever stress, speciellt de som är på sin första eller andra termin. De blir lätt överväldigade och stressade över allt nytt som händer på högskolan. Då menar Elisabeth Drion att det är värdefullt att boka en tid med någon som vet hur det funkar, då man kan sitta med en och en och planera hur studenten ska göra för att underlätta stressen. Men Elisabeth Drion poängterar att Studieverkstan är bra för alla studenter, inte bara för de som är stressade. Det kan vara till hjälp om man till exempel skriver uppsats och vill få feedback på sitt skrivande.

– All hjälp man kan få ska man ta tycker jag, säger Elisabeth Drion.

Resurser för studenthälsa

Studenthälsan:
Telefon: 08-524 835 70.
E-post: studenthalsan@ki.se
Webbsida

Studieverkstan:
E-post: studieverkstan@sh.se
Webbsida

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami