lördag 25 maj 2024

Så tycker Botkyrkaborna om nya appen

Läs också
Foto: Naimi Lundegård

Sedan någon månad tillbaka kan Botkyrkaborna göra felanmälan och lämna synpunkter i mobilen, i en nya app som kommunen lanserat. Åsikterna är delade om appen som kostat över en halv miljon kronor att ta fram.

I mars lanserade Botkyrka kommun applikationen “Botkyrka”. I appen kan du bland annat ta del av kris- och störningsinformation. Man kan också göra felanmälan eller lämna synpunkter till kommunen. Jonna Nöjd och Linda Westin har varit projektledare för utvecklingen av appen. Det har tidigare funnits en liknande app som slutade att fungera. Samtidigt har efterfrågan varit tillräckligt stor från botkyrkaborna att kommunen nu lanserar en ny. 

– Kommunen hade tidigare en app för felanmälan, vilken var uppskattad och har varit efterfrågad sedan den togs ur bruk. För att möta efterfrågan har vi nu lanserat en skalbar app, vilket innebär att vi kan förse appen med flera funktioner och utveckla den med tiden. Till exempel kan invånare få kris- och störningsinformation via push-notiser på telefonen om man tillåter det, säger Jonna Nöjd.

Intresset för den nya appen verkar ha varit stort, sedan den lanserades för en månad sedan har den haft över 1000 nedladdningar.

Kostnad: Över en halv miljon

Den totala kostnaden för att skapa och lansera appen blev 600.000 kr och nya uppdateringar kan komma att öka den totala kostnaden. För att få reda på vad botkyrkaborna tycker om appen, tog sig Nytt i Flempan ut till Tumba centrum och frågade dem. Annika från Tumba visste inte att kommunen släppt en ny app, men tyckte den såg bra ut. 

– Jag gillar designen, den är fräsch och tydlig, och jag skulle nog kunna tänka mig använda den. 

Annika som bor i Tumba. Foto: Andrej Norberg.

Dock verkar åsikterna skilja sig åt. En Tullingebo som ville vara anonym, var inte lika positivt inställd.

– Ska jag vara helt ärlig så tycker jag att den är lite meningslös. Jag kan ju göra samma saker via webbsidan, som till exempel att lämna in synpunkter. Så jag kommer troligtvis inte använda appen. ‘

Jonna Nöjd, projektledare för enheten digital utveckling på Botkyrka kommun, säger att hon förstår sig på kritiken och menar att  det fortfarande finns förbättringar att göra. 

– Appen lanseras i en första version och i detta första skede var syftet främst att ersätta den tidigare appen. Vi tar gärna emot synpunkter och förbättringsförslag att ta med oss till senare. 

Andrej Norberg

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami