Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) i Huddinge har startat ett projekt för att hjälpa de äldre i kommunen handskas med digital teknik. Initiativet lägger mycket fokus på det praktiska, exempelvis mobilt BankID. Men deltagarna ska även få lära sig video.
ABF, grundat den 16 november 1912, är Sveriges ledande studieförbund. De är verksamma inom alla landets kommuner och arbetar för en ökad folkbildning genom bland annat studiecirklar, kurser och kulturevenemang. Vi i Flempan har talat med Amira Chamoun, verksamhetsledare för ABF Huddinge i Flemingsberg, som berättar om projektet Digitalt Medborgarskap.
– Många äldre har hamnat i ett digitalt utanförskap vilket lett till en ofrivillig isolering. Vi vill hjälpa dem att bryta det, säger Amira Chamoun.
ABF samverkar mycket med pensionärsorganisationer och har länge sett att det råder bristande kunskap inom digital teknik.
– Idén kommer utifrån ett behov, säger Amira Chamoun. Det händer att folk kommer in till oss och behöver hjälp med exempelvis en betalning och frågar hur de ska göra, fortsätter hon.
Många vardagliga nödvändigheter styrs idag till stor del av det digitala. Allt från tidsbokning på vårdcentraler till betalning av räkningar görs ofta via verktyg som smartphones, datorer och iPads. Inte minst de senaste åren, där restriktioner till följd av covid-19 lett till en ökad digitalisering.
– Under pandemin har den äldre generationen stängts ut ytterligare. Många vet inte hur man använder internet, och kan inte göra onlineköp eller beställa hem matkassar, säger Amira Chamoun.
För att hjälpa till med projektet har man framför allt tagit in unga vuxna som ska lära deltagarna hur verktygen fungerar. Flera av deltagarna är även av utländsk härkomst och man har därför försökt ta in så många flerspråkiga utbildare som möjligt. Undervisningen börjar med smartphones och inom kort skiftas fokuset till iPads. Efter nyår ska deltagarna få pröva på att göra små kortfilmer.
– De ska få dela med sig lite av sina egna berättelser med hjälp av den digitala tekniken, och de kommer även få skicka små korta filmsnuttar till vänner och anhöriga, berättar Amira Chamoun.
Amira Chamoun poängterar även vikten av digital säkerhet och att försäkra kursdeltagarna om vad som är okej att ladda ner eller inte.
– De kan oroa sig över om det är säkert att ladda ner en app eller inte, och vilka appar som är säkra att använda. Det är A och O att de får lära sig att hantera det, och det är ett livslångt lärande.
Digitalt Medborgarskap tycks inte vara det enda initiativet för att hjälpa kommunens seniorer med tekniken. Amira Chamoun berättar hur man planerar att fortsätta med arbetet.
– Vi vet ju om att utanförskapet finns, och jag tror därför vi kommer satsa mycket på det. Det gäller att upprätthålla bildningen kring det här, förklarar hon. Det är viktigt att vi fortsätter erbjuda de här kurserna och studiecirklarna, så att folk lär sig.