onsdag 22 maj 2024

Samtal om lumpen, motorer och VM ‘58 hjälper herrar ur ofrivillig ensamhet

Läs också
Avtandil Zhgenti arbetar med den förebyggande enheten inom äldreomsorgen på kommunen. Foto: Ella Olofsson

Bland äldre människor är ofrivillig ensamhet utbrett. Huddinge kommun har märkt en brist på sammanhang som lockar äldre män. I flera års tid har de anordnat herrträffar, en plats för äldre män att dela minnen och intressen.

På Vikingagårdens seniorträff i Huddinge är det fest. En kvinna fyller 85 år och seniorer har samlats för kaffe och tårta. Nästan alla i rummet är kvinnor, seniorträffen når inte män i samma utsträckning som kvinnor. Därför har man sedan flera år tillbaka anordnat regelbundna herrträffar, en plats för män att samlas för att dela minnen och åsikter om ämnen de själva bestämmer. Här jobbar Avtandil Zhgenti, han verkar för Huddinge kommun och den förebyggande enheten inom äldreomsorgen. 

– Seniorträffarna har alltid funnits men statistiken visar att det är kvinnor som tar sig dit. På våra fester kommer max två män bland 15 kvinnor. Herrarna har svårare att ta sig ut, de vill heller inte gå på syjuntor och målerikvällar, de vill snacka om sitt.

14 herrar ville in

2015 startade han och Ann Louise Bergquist, frivilligsamordnare Huddinge kommun, herrträffarna.

– Vi förstod att det fanns ett behov för män att träffa varandra och valde att ta verksamheten vidare till Flemingsberg, Skogås och Segeltorp. Där samarbetar vi med kommunen, ABF, kyrkan och hyresgästföreningen Regnbågen, säger Avtandil Zhgenti.

– Vi gick ut med att temat till första träffen skulle vara VM 1958 och när vi öppnade dörren till lokalen stod 14 herrar och väntade på att få komma in, det var knappt att vi rymdes kring bordet. Alla mindes VM ‘58. Männen delade sina minnen och anekdoter, vissa bytte kontaktuppgifter, berättar Avtandil Zhgenti.  

Huddinge kommun märker att äldre män umgås mindre med varandra än äldre kvinnor. Foto: Ella Olofsson

Hasse Lindmark, 91 år, är ordförande i hyresgästföreningen Regnbågen och ser till att sätta upp annonser och kalla till mötena. Han jobbar med ABF, driver studiecirklar och har varit en del av föreningslivet sedan tolv års ålder. 

– Den roligaste träffen var när vi pratade om Stockholms historia. Alla har mycket att berätta. Vi kommer hålla på så länge vi orkar, så länge vi lever kör vi. Vi måste ut och göra något där vi får prata med varandra. Det viktigaste är att vi ses, vi kan inte bara sitta hemma och stirra på fyra väggar, säger Lindmark. 

Allt från segelbåtar till Elvis

Under herrträffarna samtalar deltagarna om ämnen de väljer själva, det kan vara allt från motorer och segelbåtar till motell och Elvis Presley. 

– En av herrarna har sett Elvis Presley tolv gånger. Varje gång han dyker upp på träffarna spelar jag Elvis för honom. Trots att jag är gravt synskadad ser jag herrarna, det är mitt uppdrag att alla får sina röster hörda, berättar Avtandil Zhgenti.

När temat var “lumpen” förberedde personalen ärtsoppa med fläsk på burk, precis som på deras tid.

– Lumpen kan de prata om hur mycket som helst. Våra deltagare har så mycket historia och de är stolta över vad de har upplevt, de vill få en plats att prata om det, säger Avtandil Zhgenti. 

Anna Bäckman Lauffs är enhetschef för förebyggande verksamhet inom äldreomsorgen.

– Vi finns i förebyggande syfte för att motverka psykisk och fysisk ohälsa bland äldre. Vi vill uppnå en plats där man vågar synas och höras. Där är våra herrträffar väldigt uppskattade. Vi vill att man ska kunna vara i gemenskap och hitta nya vägar för att motverka ofrivillig ensamhet, avrundar Anna Bäckman Lauffs.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami