torsdag 30 maj 2024

Sara Nordlander hjälper studenter med deras framtidsfunderingar  

Läs också
Bild på Sara Nordlander. Foto: Isabella Segerlund

Vad blir jag av min utbildning? Det är en av de vanligaste frågorna som ställs till Sara Nordlander, studie- och karriärvägledare på Södertörns högskola. I december startade hon podcasten “Studier, karriär och framtid” som riktar sig till blivande studenter, studenter och alumner.  

Sara Nordlander har jobbat på Södertörns högskola sedan oktober 2017. Hon är en av de sju vägledarna som finns på skolan. Det stora fokuset inom yrket är samtalen med studenter, blivande studenter och alumner.

– När man är vilsen eller inte vet hur man ska göra så vänder man sig till oss. Då får man stöd i att tänka eller sortera sina tankar, förklarar Sara Nordlander.

Hennes egen karriärresa har inte varit spikrak. Innan hon valde den akademiska vägen ägnade hon sig åt kreativt arbete, främst inom musik och konst.

– Ingen i min familj har akademisk utbildning och min utbildningsresa har varit lite krokig. Jag är ett praktexempel på att karriären inte är en rak sträcka framåt, och det är en del i varför jag har velat jobba med det här. 

Velat göra podd länge 

Sara Nordlander har länge velat göra podd och erbjuda en bredare form av vägledning. Exakt hur det skulle gå till visste hon inte, men under en vägledarkonferens såddes ett frö som ledde till att just denna podd föddes.  

– Jag var på konferens där Dilan Apak var konferencier. Hon skojade i slutet om att man ska ha poddutrustning i sitt rum på kontoret för att locka till sig studenter. Då föll poletten ner och jag kände att jag ska göra podd i jobbet, berättar hon. 

Det tog ytterligare tid innan idén blev verklighet. Förberedelsearbetet har varit massivt och det tog en stund innan allt kristalliserades. Visionen är att inspirera lyssnarna till att hitta sin egen väg på arbetsmarknaden. 

– Det var en ganska frustrerande process innan det drog igång. Det var som att jag var havande och kände att nu måste jag föda den här jävla bebisen, berättar Sara Nordlander och skrattar. 

Fått hjälp av kollegor och studenter

Under projektets gång har Sara Nordlander fått uppskattad hjälp av kollegor och studenter. I uppstarten fick hon bland annat hjälp av skolans kommunikationsavdelning, som pushade henne i rätt riktning.

– Podden är min bebis, men jag har fått och får mycket hjälp av mina kollegor Johanna Gravestam och Manal Gomaa. Johanna är med som co-host och Manal hjälper mig bolla idéer. Även dem jobbar som studie- och karriärvägledare. 

Responsen har varit över all förväntan och det finns många idéer till kommande avsnitt. 

– Det är mycket tankeverksamhet. Det är många tankar som ska ner på pränt och sen sorteras upp. Jag tycker det är sjukt kul, berättar Sara Nordlander.  

Podden är ett pågående projekt och hittills har fyra avsnitt släppts. Tanken är att det ska släppas två till fem avsnitt per termin. 

Fakta: 

Namn: Sara Nordlander

Ålder: 40 år 

Arbete: Studie- och karriärvägledare (på Södertörns högskola)

Studerat: Studie- och yrkesvägledarprogrammet på Stockholms universitet 

Intressen: Musik och konst

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami