söndag 26 maj 2024

Satsning på samverkan för gemenskap

Läs också
Svenska kyrkan
Svenska kyrkan. Foto: David Björk

Svenska kyrkan, Katolska kyrkan och Stockholms Stadsmission anordnar syateljé i Flemingsbergs kyrkans lokaler på fredagar. Hit är alla välkomna oberoende av religion, kön eller bakgrund.

FLEMINGSBERG. Den interkulturella och interreligiösa verksamheten Källan har de senaste åtta åren anordnat syateljé på fredagar. Interreligiös innebär att flera trossamfund samarbetar. Tanken är att sammankomsten ska fungera som en mötesplats för boende i området, men även från andra delar av Stockholm. Aktiviteten ska även motverka isolering och, med fokus på integration, ge deltagarna en chans att öva på det svenska språket.

Sammankomsten leds av Susanna Walther från den katolska kyrkan, som varit aktiv i syateljén sedan starten 2014. En klar majoritet av de personer som deltar på syateljén kommer ursprungligen från andra länder och alla världsdelar är representerade.

– Alla deltagare under fredagens syateljé är kvinnor, ett återkommande mönster. Även om det hänt att män varit delaktiga, säger Susanna Walther.

Susanna Walther har själv erfarenhet av att vara ny i Sverige då hon lämnade forna Tjeckoslovakien för 24 år sedan. 

– Vår verksamhet vilar på två pelare, det är interreligiös dialog och interkulturell samarbetsprincip. Det som skiljer oss från andra liknande aktiviteter, exempelvis Röda Korset, är att vi jobbar med inslag av interreligiositet och att vi är tre organisationer som samverkar. Religion är för många av våra deltagare en del av identiteten. Vi använder religionen som ett redskap och det är inget du behöver lämna när du kommer in genom dörren hos oss.

Susanna Walther
Foto: David Björk

På plats träffar Nytt i flempan 63-åriga Anna Maria som kom till Sverige 1973, på flykt från militärjuntans Chile. Hon har bott i Flemingsberg i åtta år och är i kyrkan varje dag, måndag till fredag, både för att be men även för att ta del i aktiviteter. Idag har hon virkat en mössa med en ny teknik hon lärt sig på Källans syateljé. Anna Maria ger en bild av  att hon ibland fungerar som en tolk för de andra deltagarna då hon pratar flera språk flytande, utöver svenska, engelska, rumänska och spanska.

Anna Maria
Foto: David Björk

Aktiviteten följer en strikt timplan. Efter sy, stickande och virkande bjuds det på fika. Under fikat följer en uppläsning av texter från olika religioner, med en specifik religion i fokus i veckan. Denna vecka är det Sikhismen och högläsning ur den judiska legenden ”Herdens gåva”. Ibland anordnas även utflykter till diverse religioners heliga hus. 

– Syateljé är ett bra tillfälle att träffa nya kompisar. Vi har till och med haft deltagare som lyckats fixa jobb åt varandra, säger Susanna Walther

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami