torsdag 30 maj 2024

Scouterna vill öppna ny kår i Flemingsberg

Läs också
Adam Lundberg, utvecklingskonsulent i Scouterna. Foto: Felicia Ödmark.

Att barn och unga får ta del av naturen är viktigt för Scouternas verksamhet i Sverige. Att gå med i scoutkårer har blivit väldigt populärt bland barn och många av dem står på väntelistor. Nu vill Scouterna öka antalet scoutkårer runt om i Sverige, däribland i Flemingsberg.

Ökat intresse bland barnen

Satsningen på en scoutkår i Flemingsberg ingår i ett nytt projekt där de försöker öka antalet scoutkårer i hela Sverige för att ge möjlighet till scoutverksamhet på flera platser. Adam Lundberg som är utvecklingskonsulent i Scouterna jobbar med att starta nya verksamheter.

– Vi vill tillgängliggöra fler platser där scoutkårer inte finns för att ge fler barn möjlighet att gå med, säger Adam Lundberg.

Enligt Adam Lundberg finns det ett ökat intresse för barn i Sverige att gå med i Scouterna. Huddinge är en stor kommun med många naturreservat men har endast en scoutkår. Adam Lundberg vill tillsammans med sin utvecklingsgrupp i Scouterna starta en ny kår i Flemingsberg. Den närmaste verksamheten ligger intill Huddinge centrum där det dessutom är en lång väntelista. Den långa kön innebär att alla barn som vill inte har möjlighet att utföra en fritidsaktivitet. 

Scouterna vill öka antalet kårer i Sverige. Foto: Andreas Rønningen.

Process för ny scoutkår

Än så länge har utvecklingsgruppen för Scouterna tagit emot intresseanmälningar för ledare till den planerade scoutkåren i Flemingsberg.  Nästa steg blir att kontakta de som har anmält intresse för att vara ledare och planera verksamheten i Flemingsberg.

– Vi arbetar strategiskt och operativt med att hitta nya platser vi kan starta på och sedan rekryterar vi vuxna som ska vara ledare i scoutkårerna, säger Adam Lundberg.

Det positiva med ledare inom scouterna är att de inte behöver några förkunskaper. Adam Lundberg förklarar att scouterna utgår ifrån något som kallas “learning by doing”, vilket innebär att man lär sig scoutverksamhet genom att praktiskt utföra uppgifterna man blir tilldelad under utförandets gång. 

Nystarten av scoutkåren i Flemingsberg bidrar till barnens utveckling. Foto: Dennis Wernersson.

Den nya satsningen i Flemingsberg kommer att forma barnen då de får ta del av äventyr i naturen. Scoutverksamhet bidrar till en utveckling av friluftslivet för unga i Huddinge kommun och de som bor i Flemingsbergsområdet. 

– När vi startar en ny scoutverksamhet i Flemingsberg möjliggör det för att fler barn och unga kan göra sig redo för sitt livs äventyr, säger Måns Rangmar, utvecklingschef för Scouterna i Norr-, Mitt, och Stockholmsregionen.

Scouterna:
Grundades 1907 i England
Sveriges första scoutkår etablerades 1910
ca 80 000 medlemmar i Sverige och finns i 245 kommuner
Källa: Scouterna
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami