söndag 19 maj 2024

Second hand-butikens sista kapitel

Läs också
Bland bokhyllorna i Södertörnkyrkans second hand butik. Foto: Marina Lindberg Silva

Efter 25 år kommer Södertörnkyrkans välbesökta second hand-butik att lägga ner. Beslutet fastställdes redan i höstas och den sista maj har butiken öppet för sista gången.

Anders Olsson, pastor i Södertörnkyrkan, säger till Mitt i att verksamheten i Södertörnkyrkan under många år har fått stöd av volontärarbetare som varit där och hjälpt till. Men efter pandemin har många av de äldre volontärerna försvunnit och verksamheten har istället behövt anställa personal, vilket inte är ekonomiskt hållbart. 

Pia Wahlstedt Ortega. Foto: Marina Lindberg Silva

Butikschefen Pia Wahlstedt Ortega har jobbat i butiken sedan år 2000 och har varit chef i elva år. 

– Jag har alltid velat hålla låga priser, det är en del av hela konceptet. Men i och med att vi har behövt anställa folk för att få verksamheten att gå runt så håller det inte. 

Att höja priserna i butiken är alltså ingen åtgärd hon har velat ta till för att täcka kostnaderna. Grundtanken har alltid varit att det ska vara billigt att handla hos dem.  

Pia Wahlstedt Ortega tror att många lokalbor kommer tycka det är tråkigt att butiken lägger ner. 

– Vår butik har alltid varit väldigt omtyckt i Huddinge och vi har en hel del stamkunder som kommit hit under flera år. Många har uttryckt en besvikelse över att vi ska lägga ner.

Vad händer nu? 

Utbudet i butiken är väldigt stort så det finns redan planer på vad de ska göra med saker som inte lyckas bli sålda. En del kommer att skänkas till second hand-butiker i närområdet som kan vara intresserade. Pia Wahlstedt Ortega berättar även om ett samarbete med organisationer i Estland som de haft sedan tidigare. 

– En del av de saker som möjligen blir över kommer att skickas dit så att sakerna kommer till användning.

Lokalens framtid är ännu inte klar. En idé har varit att skapa kultur och fritidssatsningar för ungdomar då behovet i området är stort. Men i nuläget är det bara förhoppningar.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami