tisdag 28 maj 2024

Seniorer spelar boule för hälsa och gemenskap

Läs också
Bra teknik och precision är viktigt när man spelar boule. Foto: Jolina Pettersson Götegård.

Social gemenskap och att röra sig är viktigt för seniorer. Det får medlemmarna i Flemingsbergsföreningen Björnkulla boule, föreningen som ligger mycket varmt om seniorernas hjärtan.

Pensionärerna sitter samlade runt bordet i tystnad. De väntar spänt på att dagens lag ska ropas upp. Banorna bredvid borden är ordentligt krattade och redo för spel. Varje onsdag träffas pensionärerna i Björnkulla boulehall för att spela, fika och umgås.

– Det jag älskar med boulen är att det är rörelse och gemenskap med folk i ungefär samma ålder. Det är toppen för att man kommer ut, och man kan spela både ute och inne, berättar den 90-åriga pensionären Inger Erholt som är en av de boulespelande seniorerna i Björnkulla.

Inger Erholt understryker också vikten av att kunna vara ute och spela. Hon menar att det är ett stort pluspoäng att man kan spela boule året om då hennes somrar hade varit trista annars.

Christel Thörnqvist är 82 år och har varit aktiv inom Björnkulla boule i 10 år. Hon förklarar också fördelarna med att sporten innefattar både det aktiva och det sociala:

– Det sociala är väldigt trevligt, att man träffas och får umgås. Sedan rör man på sig hela tiden, men det roligaste är nog när boule spelandet går bra. 

Inger Erholt (till vänster) och Christel Thörnqvist (till höger) har spelat boule tillsammans i många år. Foto: Jolina Pettersson Götegård.

Vikten av att bara komma ut i den friska luften

Det finns många sjukdomar som går att förebygga med hjälp av fysisk aktivitet. Hårdträning är inte nödvändigt för att må bra fysiskt som senior, några korta rörelsepauser om dagen är allt som krävs. Daglig aktivitet kan lätt hamna i skymundan vid en högre ålder men är precis lika viktigt då som när man är ung. Boulen är dock inte den enda aktiviteten som finns tillgänglig för seniorerna på Björnkulla.

– Jag håller på med mattcurling, så jag är rörlig fastän jag är gammal, säger Inger Erholt som även spelar kortspelet Canasta för att hålla hjärnan aktiv. 

Seniorerna spelar boule på onsdagar klockan 12:00-14:30. Foto: Jolina Petterson Götegård.

För Christel Thörnqvist är det också viktigt att utöva andra aktiviteter än bara boule. Hon spelar både golf och dansar squaredans när hon inte befinner sig i hallen, vilket är något hon verkligen tycker om.

– Man får hoppas att man håller sig friskare om man håller igång. Om inte jag får gå ut och gå under en dag så mår jag inte bra. Jag måste röra på mig helt enkelt, säger Christel Thörnqvist.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami