Varannan fredag träffas unga kvinnor i Botkyrka i ett forum kallat Sisterhood. Målet är att ge dem en plats att mötas, stärka gemenskapen och tryggheten samt öka känslan av tillhörighet till kommunen.
Unga kvinnor är ofta frånvarande i de sociala rummen. Därför vill Botkyrka ge dem möjligheter att ta plats. Kommunen har därför startat forum för ungdomar, två av deras nya projekt är “Hemma i Botkyrka” och “Sisterhood”.
“Hemma i Botkyrka” producerar ungdomar själva digitala berättelser i bild, film och podcast. Produktionerna fokuserar på de ungas egna erfarenheter och tankar. De diskuterar också hur man kan göra Botkyrka till en tryggare plats för alla.
Det andra projektet, “Sisterhood”, som också syftar till ökad trygghet och gemenskap. De ordnar sammankomster varannan fredag och till varje träff kommer det mellan 15 och 20 deltagare.
“Sisterhood” startades i oktober 2023. Visionen är att genom olika aktiviteter som samtal, workshops, kurser, föreläsningar och studiebesök öka sammanhållningen hos deltagarna samt stärka deras engagemang och bandet till kommunen.
– När människor möts ser man likheterna, inte olikheter. Då inser jag att de människor som omger mig liknar mig också, säger Jennifer Jerez, ansvarig för kommunens ungdomsorganisation Ung 1619. Den erbjuder kurser, samtalsforum och aktiviteter till kommunens ungdomar och där “Sisterhood” är ett nytt initiativ.
Deltagarna får vara med och skapa verksamheten. “Sisterhood”-aktiviteter bygger ofta på vad de ungas intressen och vad de vill göra.
Förra veckan besökte gruppen Botkyrka konsthall. Studiebesöken är ofta uppskattade då ungdomarna får besöka platser de annars inte kommer i kontakt med och därmed introduceras de till något nytt.
De långa avstånd som kan upplevas mellan vuxna och unga gör att det blir svårt att öppna upp för varandra och motarbeta fördomar.
Därför arbetar “Sisterhood” pedagogiskt där unga ungdomscoacher, socialpedagoger och fritidsledare lär av varandra. Målet med “Sisterhood” är inte bara att skapa gemenskap och trygghet, utan även öka kunskapen hos de som deltar.
– Vi brukar säga att vi har en låg tröskel in, men en hög tröskel ut. Man lär sig något och kommer ut med nya kunskaper, säger Jennifer Jerez.