tisdag 28 maj 2024

Sjödalsgymnasiet flyttar – oklart vart

Läs också
Entrén till Sjödalsgymnasiet. Foto: Cecilia Aspegren
Entrén till Sjödalsgymnasiet. Foto: Cecilia Aspegren

HUDDINGE. Sjödalsgymnasiet är en av de verksamheter som kommer flyttas i och med Huddinges nya kommunhusprojekt. Men de vet inte vart.

– Frågan är då vad som händer med eleverna. Inte ens politiker vet när eller vart de hamnar, säger Pablo Mendoza, ordförande på Lärarförbundet.

Den 4 oktober 2021 beslutade Huddinges kommunfullmäktige att bygga ett nytt kommunhus i Huddinge centrum. Planen är att slå ihop kommunala verksamheter i samma byggnad. Detta är för att skapa en mer gemensam och mer effektiv arbetsplats där invånare och besökare kan möta tjänstemän och förtroendevalda. Den nuvarande byggnaden kommer byggas ut och rymma ett nytt kommunhus, bibliotek samt nya gång- och cykelbanor. 

Byggnationen beräknas vara färdigt 2027

Sjödalsgymnasiet, som idag är beläget inne i Huddinge centrum, kommer behöva flytta sina elever till en ny lokal under byggtiden. Enligt projektets tidplan skulle skolans nya lokal bestämts under hösten 2022, men som det ser ut nu står Sjödalsgymnasiet kvar på Paradistorget 4 i Huddinge centrum. 

Inga planer på att läggas ner

– Det är lite oklart med vart vi ska flytta någonstans. En del verkar tro att vi ska läggas ner och vi har ju inga sådana planer. Vi har väldigt kort tid på oss att lösa det här men det är själva kommunen som letar lokaler, säger Jenny Stormborn, rektor på Sjödalsgymnasiet.

Vy över Sjödalstorget i Huddinge centrum, ett stenkast från gymnasieskolan. Foto: Cecilia Aspegren
Vy över Sjödalstorget i Huddinge centrum, ett stenkast från gymnasieskolan. Foto: Cecilia Aspegren

Pablo Mendoza, ordförande på Lärarförbundet i Huddinge, säger att det är för tidigt att veta vad som kommer hända med Sjödalsgymnasiet.

– Planen är att man ska bygga ett kommunhus och bygga ut på det som redan står, alltså Sjödalsgymnasiet. Frågan är då vad som händer med eleverna. Inte ens politiker vet när eller var de hamnar, säger han.

Utredning pågår

Frida Plym Forshell, gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör i Huddinge kommun, säger att i Sjödalsgymnasiets planering finns det ibland behov att göra ändringar. Bland dessa är tidplanen för skolans beslut om lokal, vilket har skjutits upp till våren 2023.  

– För närvarande pågår utredning för att få fram underlag för att kunna konkretisera dessa förutsättningar och behov. Först efter att lokalprogrammet är färdigställt och sedan beslutats av gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden kan vi börja matcha mot möjliga ersättningslokaler, säger Frida Plym Forshell.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami