söndag 26 maj 2024

Eleverna på Skapaskolan: Gratis kollektivtrafik för barn

Läs också
Bild på Skapaskolan
Skapaskolan – vars elever vill att kollektivtrafiken ska vara gratis för barn. Foto: Håkan Lindgren

Skapaskolans sjundeklassare har de senaste veckorna kampanjat för gratis kollektivtrafik för barn. Eleverna tycker att det är en rättighet att åka gratis till skolan eller till olika fritidsaktiviteter.

Under de senaste veckorna har eleverna i årskurs 7 på Skapaskolan i Huddinge drivit en kampanj för gratis SL-kort för barn. Eleverna anser att det borde vara en rättighet för barn att kunna ta sig till skolan oavsett familjens ekonomi. Vidare menar eleverna att det är viktigt att barn inte ska behöva känna utanförskap för att man inte kan ta sig till olika platser på fritiden.

Ska demonstrera vid landstingshuset

Eleverna har bland annat delat ut flygblad, satt upp affischer och kontaktat det före detta trafiklandstingsrådet, Kristoffer Tamsons (M).

Jelena Drenjanin (M), ansvarig för grundskolefrågor i Huddinge kommun, tycker det är bra att eleverna engagerar sig. Däremot tillägger Jelena Drenjanin att i regel har barn rätt till gratis skolskjuts efter särskilda bedömningar.
Enligt skollagen är utgångspunkten för bedömningen om rätt till skolskjuts avståndet från hemmet till skolan, trafikförhållanden, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet.

– Men jag tycker det jättebra att de engagerar sig. Det är inte så många skolor som fostrar demokratiska medborgare, vilket jag tycker är superviktigt att de gör, säger Jelena Drenjanin (M).

“Man ska inte behöva vara beroende av föräldrarnas inkomst”

Maria Wiman, lärare för eleverna på Skapaskolan, är positivt inställd till elevernas kampanj och deras stora engagemang. Hon menar att kärnfrågan hos eleverna är rättvisa.

– Vi lärare har försökt hjälpa till och lyfta fram vilka argument de tycker är viktiga, vilket är rättvisan- och jämlik aspekten aspekten. Att man som barn inte ska behöva vara beroende av sin mamma och pappas inkomst för att kunna åka till sina kompisar eller sin träning, säger Maria Wiman.

Nytt i Flempan har även försökt kontakta det nya trafikregionsrådet, Anton Fendert (MP), för att höra hans synpunkter kring ämnet, men inte fått svar.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami