lördag 25 maj 2024

Skilda förutsättningar för klubbarna i Huddinge och Flemingsberg

Läs också
Spelare som kommer in på NIU-Ishockey får skriva på ett treårskontrakt med Huddinge HK. Foto: Magnus Georgsson

HOCKEY. J18-lagen i Huddinge och Flemingsberg är grannar, både geografiskt och i serietabellen. Där slutar likheterna. För svensk ungdomsverksamhet inom hockey betyder kopplingen till ett idrottsgymnasium allt.

I Huddinges nuvarande J18-lag går alla gymnasister utom en på Huddinge Hockey Elitishockeygymnasium. Det innebär i sin tur att spelarna antingen går på Huddinge gymnasium eller det intilliggande Sågbäcksgymnasiet. I samarbete med Huddinge HK erbjuder dessa två gymnasier nämligen inriktningen NIU-Hockey, en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) auktoriserad av Skolverket och Svenska Ishockeyförbundet. 

Jesse Turkulainen är NIU-ansvarig för både Huddingegymnasiet och Huddinge Hockey.

– Verksamheterna sitter ihop och min roll är att vara länken mellan gymnasiet och klubben. Jag kan inte säga var den ena tjänsten slutar och den andra börjar, säger Jesse Turkulainen. 

Treårigt kontrakt med klubben

Klubben är certifierad av Svenska Ishockeyförbundet att utföra de antagningstester som krävs. Samtidigt med den idrottsliga antagningen gör man en skattning om spelaren har de poäng som krävs för Huddingegymnasiet eller Sågbäcksgymnasiet. De spelare som uppfyller kraven får skriva på ett treårigt kontrakt med klubben. 

– Det är så det funkar för alla klubbar som har ett hockeygymnasium, säger Jesse Turkulainen. 

Huddinge Hockeys J18-lag spelar i serien J18 Regional östra herr. Laget ligger för närvarande på åttonde plats. Huddinges grannklubb Flemingsberg ligger på sjunde plats i samma serie.

Problem att behålla spelare

I en intervju med Aftonbladets sportblad våren 2022 berättar klubbens sportchef Fredrik Strandfeldt om problemen att behålla spelare när de ska söka till gymnasiet.

Enligt honom förlorar klubben varje år cirka 15 spelare till gymnasier med NIU-inriktning. 

”Om vi inte har ett J18-lag tappar vi våra bästa spelare redan på U16-nivån.” 

Klubben tvingades ta in utländska spelare för att över huvud taget få ihop ett J18-lag. Fredrik Strandfeldt hoppades att en uppflyttning till J18 Regional östra skulle kunna attrahera fler inhemska spelare. 

Några omgångar senare stod det klart att Flemingsberg gick upp i J18 Regional östra inför hösten 2022.  

– Idag har vi många fler bra spelare som söker sig till oss, säger Fredrik Strandfeldt. Fler spelare går upp i J18 från U16 och behovet av utländska spelare har minskat. Men skillnaden jämfört med klubbar kopplade till ett NIU-gymnasium består.  

– De spelare som kommer in på ett hockeygymnasium förlorar vi. Så är det bara, säger Fredrik Strandfeldt.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami