lördag 25 maj 2024

Skyddsombudsstopp i pendeltågstrafiken – detta gäller nu

Läs också

Sedan måndagsmorgon råder skyddsombudsstopp för pendeltågstrafiken. Arbetsmiljöverket har samtidigt startat en inspektion kring situationen. Pendeltågen rullar fortfarande på grund av extra bemanning av tågvärdar av MTR.

– Det är jättebra tycker vi och det är precis så vi vill att det ska vara, säger Anders Maxson, press- och opinionsansvarig på fackförbundet ST som ligger bakom skyddsombudsstoppet.

Skyddsombudsstopp i pendeltågstrafiken. Foto: Alex van Herwijnen

Redan i början av mars i år togs ett politiskt beslut att en del av tågvärdarna skulle tas bort i pendeltågstrafiken, och som en reaktion på beslutet valde på måndagen förra veckan pendeltågens lokförare att gå ut i strejk. 

Utan att förankrat det med fackförbundet påbörjades strejken som varade i tre dagar. Många resenärer märkte av störningarna, inte minst de tusentals människor som pendlar till Flemingsbergs station.

Efter att MTR slopat tågvärdarna har nu skyddsombudet valt att lägga ett skyddsombudsstopp på pendeltågstrafiken. 

Under måndagen startade Arbetsmiljöverket även en inspektion där MTR deltar och där myndigheten granskar arbetsmiljön för lokförarna. Facket vill att Arbetsmiljöverket utfärdar ett förbud för ensamarbete för lokförarna och lägger fram sina argument under inspektionen.

–  Det är egentligen inte antalet incidenter som har ökat, utan det är konsekvenserna, när det väl inträffar incidenter, som har blivit mycket allvarligare, säger Anders Maxson, press- och opinionsansvarig på ST till Nytt i Flempan.

MTR var beredda på skyddsstoppet och har sedan måndag denna vecka bemannat pendeltågen med personal så att pendeltågstrafiken fungerar som vanligt.

– Just nu har allt fokus legat på att få pendeltågstrafiken att fungera så bra som möjligt. Lyckligtvis så rullar pendeltågen, säger Erik Söderberg, presschef på MTR till DN. 

Inspektionen pågick hela måndagen och inget beslut har ännu tagits. 

– Vi inväntar information från Arbetsmiljöverket som arbetar skyndsamt med frågan. Vi kommer att ha möten med dem nu under förmiddagen, sa Erik Söderberg till DN under måndagen.

I och med den extrainsatta personalen rullar tågen fortfarande men vissa förseningar och inställda avgångar kan förekomma. Detta samtidigt som Arbetsmiljöverkets inspektion fortfarande pågår.

Skyddsombudsstopp
Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har du som skyddsombud rätt att avbryta arbetet. Det kallas för skyddsombudsstopp. (Arbetsmiljöverkets hemsida)

Mattias Malmgren

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami