torsdag 30 maj 2024

SLARV på Fullersta Gård när Klas Barbrosson ställer ut

Läs också
Från vänster till höger: I’ve Waited Hours For This, Mum Wants Sailing, bDsM, SLARV.
Foto: Nils Hidemark

I helgen var det vernissage för Klas Barbrossons utställning SLARV på Fullersta Gård i Huddinge. Utställningen utforskar det undermedvetna och de slumpmässiga val som sker i den konstnärliga processen. Nytt i Flempan har sett utställningen. 

En kort promenad från Huddinge centrum ligger Fullersta Gård, en praktvilla i Empirestil som numera används som galleri. Galleriet är tomt när Nytt i Flempan kommer på besök, och det enda som hörs är sorlet från det intilliggande kaféet. 

Det första som besökaren möts av är verket bDsM, tillverkat av McDonalds-bokstäver hittade i containrar. Bokstäverna står på lastpallar, och skapar en stark kontrast till galleriets konservativa inramning. 

Det som skaver får företräde och det är som ett mischmasch av material och idéer som får samsas. Inte minst verket Mum Wants Sailing, en diptyk upphängd i en 90 graders vinkel.

Utställningen SLARV, som öppnade i helgen, bejakar det imperfekta hos människan och samhället – och vad som kan hända när vi tillåter oss att tappa kontrollen. Eller som det står i programmet: “Är slarv motsatsen till omsorg? Nej. Slarv är ett komplement till omsorgen, en komponent som räddar från osexig duktighet och stendöd perfektion”

Kristina Lindemann, kultursamordnare på Fullersta gård, berättar om samarbetet med konstnären. 

– Vi har följt honom genom åren. Hans arbete har utvecklats på ett spännande sätt och det kändes rätt i tid att skapa denna utställning med de senaste årens verk.

Klas Barbrosson använder sig av olika material och medier i sitt skapande, som måleri, performance och videokonst. Han hittar användning för material som annars hade legat bortglömt längst in i en byrå, grovsoprum eller kontorsförråd.

Kristina Lindemann berättar att konstnären ofta får material genom att fråga personal och myndigheter om han kan använda sig av det som ändå ska slängas, och tillägger: 

– I andra fall är tillkomsten mer slumpmässig. 

Valet av material kan vid första anblick upplevas som nonchalant, som verket I’ve Waited Hours For This, som “målats” med rökbomber ”på syrrans akvarellpapper”. Det känns dock snarare som ett sätt att gå ifrån det upphöjda och finkulturella och istället bejaka det folkliga. 

Huvudverket SLARV är skapad av påkörda vägskyltar som ska signalera skarp kurva – ett tecken på bilisters slarvande. Samtidigt upplevs inte slarv som något ogenomtänkt eller vårdslöst, utan snarare den glipa där det mänskliga och imperfekta får skina igenom.

Utställningen pågår på Fullersta gård fram till 25 februari 2024.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami