torsdag 30 maj 2024

SL:s nya förslag: Busslinje 712 dras in

Läs också
Buss 712. Foto: Tora Nylander.

Linje 712 mellan Björnkulla–Huddinge föreslås försvinna till nästa år. Även linje 740 får en ny sträcka. Förslaget om att omfördela resurserna förväntas attrahera fler resenärer, enligt SL.

Den föreslagna indragningen av linje 712 påverkar Huddingeborna. I ett pressmeddelande skriver SL att man vill utöka vissa linjer och spara in på andra. Förslagen siktar på att göra förbättringar med de resurser som finns.

– De förändringar som föreslås syftar till att fler ska få en bättre trafik, att kollektivtrafiken blir mer attraktiv och att fler väljer att resa med den, säger Erik Norling, trafikdirektör vid trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Boende i Huddinge: “Mycket dåligt förslag”

– Att dra in 712:an är ett mycket dåligt förslag då det påverkar våra äldre som har svårt att ta sig fram. Jag undrar också hur det ska vara möjligt att ta sig till Visättra, säger Lennart Jakobsson, som bor i området.

Försvinner linje 712 hänvisar regionens trafikavdelning till linje 713 och 740 för sträckan mellan Björnkulla och Huddinge sjukhus, samt till linje 726 för sträckan mellan Huddinge sjukhus och Huddinge station.

Effektivare rutter

Enligt Region Stockholms trafikavdelning ska den föreslagna ruttändringen underlätta och effektivisera resandet inom regionen.

Linje 740 föreslås få en ny sträcka mellan Björnkulla och Kungens Kurva, via Huddinge sjukhus och Skärholmen. Under rusningstrafik ska då turtätheten öka från 30-minuterstrafik till 15-minuterstrafik. Trafikavdelningen föreslår även att dra in linje 740X som istället ska köras som vanliga 740-turer.

Linje 742 kan ändras med en ny väg mellan Huddinge station och Flemingsbergs station. Förslag på nya hållplatser är Annerstavägen, Midsommarvägen och Kyrkhagsvägen. Det betyder att antalet turer ökar från sex till åtta mellan Björnkulla och Huddinge sjukhus under rusningstid. Det ska underlätta byte till pendeltåget vid Flemingsbergs station.

Beslutet klart i höst

Under sommaren fram till början av hösten ska remissinstansernas synpunkter på förslagen sammanvägas. Senare under hösten beslutar trafikförvaltningen vilka förändringar som ska gå i lås.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami