onsdag 18 september 2024

Slut med läxhjälp för barnen i Flemingsberg – ABF hotas av nedläggningar

Läs också
Sofia Zakrisson framför ett ABF- projekt där barnen fick skriva brev till makthavare. Foto: Klara Strömberg

Svenska-kurser, läxhjälp och dansklasser är en del av ABF i Flemingsbergs verksamhet. Nu riskerar flera aktiviteter att stängas ner efter årsskiftet på grund av regeringens budget. 

ABF Huddinge-Flemingsberg är en del av ABF Huddinge som har satsat på lokala verksamheter istället för att centralisera organisationen i området. 

– Att ha en lokal verksamhet är det enda verkliga sättet att nå människor i närområdet. Det är en viktig del av demokratin, kultur och bildning, säger Sofia Zackrisson, verksamhetsledare för ABF Huddinge-Flemingsberg. 

ABF Flemingsberg har flera olika engagemang och kurser. Svenska kurser för nyanlända är en av dem. Det är en kvällskurs tre gånger i veckan och riktar sig till nyanlända som vill lära sig svenska. 

– Det är många som går kursen som blivit nekade SFI. Det kan vara långa väntetider för att få ett uppehållstillstånd vilket krävs för att gå SFI och vissa får helt enkelt inte plats på kurserna. Våra kurser bidrar till att fler lär sig språket och kommer in i samhället tidigare, berättar Sofia Zackrisson. 

Foto: Klara Strömberg

Nedskärningar och finansieringskris

När Nytt i Flempan besöker ABF är det en knapp halvtimme kvar tills läxhjälpen börjar för dagen. Barn som går i grundskolan i området kommer till lokalen och får mellis och läser läxor tillsammans med personalen. Läxhjälpen är öppen måndag till torsdag och varje dag deltar mellan 15 och 25 barn.  

– Läxhjälpen är mycket viktig eftersom det är en plats för barnen att vara på eftermiddagen. Fritids kostar pengar och alla familjer har inte råd med det. 

I och med de nedskärningar som träder i kraft efter årsskiftet är både svenska-kursen för nyanlända och läxhjälpen nedläggningshotade. För tillfället letar ABF i Flemingsberg efter nya sätt att finansiera verksamheten. Sofia Zakrisson menar att det inte bara är nedskärningarna av statsbidraget för folkbildning som är problemet. Andra bidrag från skolverket och integrationsbidrag har också slopats och gör situationen ännu tuffare för ABF. 

– Jag blir rädd när jag tänker på det. Det som känns tuffast med nedskärningarna är att det inte finns någon annan som gör det arbete vi gör. Om vi försvinner kommer det leda till ohälsa och utanförskap för människorna som bor här. 

Under de kommande tre åren kommer en tredjedel av bidragen försvinna för studieförbunden.

Utbildningsminister prioriterar folkhögskolor

Utbildningsminister Mats Persson (L)  säger till SVT Nyheter att man behöver prioritera folkhögskolor med utbildningar som leder till jobb. 

– Det är en jättestor skillnad mellan studieförbund och folkhögskolor. På en folkhögskola går man för att få en utbildning. Vi är en plats för civilsamhället, människors engagemang och bildning, säger Sofia Zakrisson.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami