torsdag 30 maj 2024

SMASH – Brädspel för alla

Läs också
Bild på brädspelet Transforming Mars
Brädspelet Transforming Mars

En gammal studentförening i Huddinge centrum har omvandlats till en plats för brädspel. Föreningen SMASH vill visa Huddingeborna att brädspel är till för alla – oavsett ålder och kunskap.

SMASH främsta syfte är att sprida och ge kunskap om brädspel. Föreningen har ett brett utbud av brädspel och en vilja att öka Huddingebornas intresse för brädspel.

Anna Bredin, styrelseledamot för SMASH. Foto: Privat

– Brädspel har i Sverige oftast setts som en sysselsättning mest för barn och många spel som fanns för barn förr i tiden kan vara rätt elaka. Monopol och Fia med knuff. Vi på SMASH vill visa att det finns ett bredare sortiment, säger Anna Bredin, som sitter i styrelsen för SMASH.

SMASH försöker sudda ut synen som finns kring just brädspel. Många tror fortfarande att brädspel är till för barn eller att de är lite töntigt, men det är långt från sanningen. 

– Visst, spelen som fanns tillgängliga förut i Sverige var inte alla jättebra men under de senaste åren har spelen verkligen utvecklats. Vi i Sverige ligger lite bakom accepterandet av brädspel som kultur, jämfört med andra länder som exempelvis Tyskland, säger Anna Bredin.

Alla, oberoende av ålder, kön och religion, är välkomna på spelkväll. De är till för alla personer oavsett kunskap om brädspel. Här finns något för alla. Man kan sitta med mer avancerade spel som Arkham Horror, som går ut på att försöka överleva samt lösa ett mysterium med olika karaktärer.

– Föreningen strävar efter att man ska känna sig trygg och välkommen här och de som är ansvariga är där för att hjälpa till eller spela med de som vill lära sig nya brädspel. 

– Vi vill visa Huddingeborna att det är kul med brädspel och att det finns fler spel än bara Fia Med Knuff eller Monopol, men man är välkommen att spela vilka spel man vill. Det finns inte heller någon åldersgräns, det finns folk i alla åldrar och alla är välkomna, säger Anna Bredin.

Föreningen brukar under en oktoberhelg hålla ett större evenemang som kallas för SmashCon. SmashCon är en större tillställning och varar längre än SMASHs vanliga spelkvällsträffar. Förra året testade föreningen ett nytt koncept, “familjespelskväll”.

– Barnen kan göra mer än vad man tror gällande brädspel. Allt från att spela kort eller kasta tärningar, det finns många spel som fungerar att spela även med yngre spelare. Just familjespelssatsningen de körde blev en stor succé och de planerar på att fortsätta med det och allra helst göra det oftare än bara en gång per år, säger Anna Bredin.

SMASH kör brädspel en gång i veckan och oftast på torsdagar vid Folkes som ligger i Huddinge Centrum. Spelkvällarna är gratis för alla.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami