lördag 25 maj 2024

SMUF anordnar fågelskådningsexkursion

Läs också
Fågelart: skäggdopping foto: Jesper Norrby

Södertörns miljö- och utvecklingsförening (SMUF) som jobbar med att involvera studenter inom miljö och hållbarhetsfrågor, kommer den 27 april hålla i en fågelskådarexkursion.

SMUF är en studentförening med cirka 120 aktiva medlemmar på Södertörns högskola. Den är till för studenter som är intresserade och vill arbeta för miljö och hållbar utveckling, vilket är kärnan i föreningens verksamhet. Exkursioner (utflykter), klädbytardagar, föreläsningar, bokbytarträffar med mera är några exempel på events som SMUF arrangerar. 

Ett tidigare event som SMUF har haft är en svampexkursion där man tillsammans plockade svamp samt fick lära sig mer om olika arter samt de vanligaste arterna i området. En svampkonsulent ledde utflykten och informerade om vilka svampar som var ätbara och icke ätbara.  Fladdermus-exkursionen är också ett populärt årligen återkommande event. Alumnkvällen är ett event som hålls varje år där tidigare studenter inom miljö och utveckling  kommer och berättar om hur arbetsmarknaden ser ut och delar med sig av tips och råd samt svarar på frågor.

Jesper Norrby, Foto: Alexander Ahlin

Jesper Norrby håller i fågelskådningen

De som sitter i styrelsen och har en viss kompetens använder sig av den i olika event som arrangeras. Detta är första tillfället som föreningen håller i en exkursion där man får lära sig om fågelskådning. Styrelsemedlemmen Jesper har alltid haft ett intresse för fågelskådning.

– Jag har hållit på med fågelskådning sedan slutet på 90-talet, det har alltid funnits där för mig. Jag jobbar med inventering av fåglar åt olika konsultföretag.  Efter utbildningen vill jag jobba med det på heltid.

Fågelskådningen kommer att ske i Flemingsbergsvikens våtmark samt tillhörande skogsområde.

– Man kan förvänta sig många olika arter våtmarksfåglar, från fågelfamiljerna änder, gäss, svanar och måsar men också arter som återfinns i skogen. Där det är allt från kråkfåglar till mindre fågelarter, till exempel mesar och hackspettar.

Samling för fågelskådningen sker klockan 08:00 lördag 27 april vid ingången till Björnkullavägen. Anmälan sker via hitract. Kläderna efter väder, föreningen erbjuder tillgång till relevant litteratur. Ledaren kommer ha handkikare och tubkikare som deltagare får låna under exkursionen. För att delta på eventet behöver du studera på Södertörns högskola och vara medlem i SMUF.

– Tanken är att sprida intresse och få in fler medlemmar till föreningen. 

Länkar till SMUF:

https://www.facebook.com/groups/smuf.sh/permalink/2505456949598673

https://www.instagram.com/smuf.soders/

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami