lördag 25 maj 2024

Snart är sista ölet bryggd i Vårby

Läs också
Vårby bryggeri. Foto: Pressbild Spendrups

I fyrtio år har Carl-Åke Berndtsson bryggt öl i Vårby. Han är personen bakom en av Systembolagets mest populära öl, A Ship full of IPA. I år lämnar han, och Spendrups, lokalerna i Vårby. 

Carl-Åke Berndtsson började sin resa i ölvärlden på det som tidigare var Wårby bryggeri. 1989 köpte Spendrups bryggeri upp Wårby bryggeri och Carl-Åke Berndtsson följde med. I januari 2022 firade han fyrtioårs-jubileum som arbetsverksam i ölvärlden. 

Carl-Åke Berndtsson på bryggeriet i Vårby. Foto: Sarah Lindstrand Mboge

Lokalen som ligger över gatan från Spendrups kontor är det som tidigare var Wårby bryggeri och senare Spendrups bryggeri. I det stora bryggeriet producerades det öl av märket Gränges och Norrlands Guld fram till 2013. Lokalen är nu såld och de som finns kvar i Vårby är Spendrups utvecklingsbryggeri där Berndtsson är produktutvecklare. 

Arbetet som produktutvecklare på Spendrups bryggeri i Vårby innebär att ta fram nya ölsorter – ofta med inspiration från Systembolagets offerter som skickas ut. 

Varje brygd som utvecklas blir 250 liter öl. Det är innebär inga större mängder öl, utan här är det recept som utvecklas och framställs. Ett jobb som är utvecklande och roligt enligt Berndtsson: 

– Man får jobba med mycket smak och olika öl. Det är lite som att vara kock, att brygga öl. 

Under tiden Berndtsson har jobbat på Spendrups i Vårby har han utvecklat flera olika ölsorter. Han ligger bakom A ship full of IPA, en av Systembolagets mest populära öl. Berndtsson har även varit med och produktutvecklat ölen “Pistonhead”, men han säger att bryggandet inte är ett enmansjobb: 

– Alla hjälper till, det går inte att sätta båten i hamn själv, säger Carl-Åke Berndtsson.

Under ett år är det ungefär 100 olika öl som bryggs fram. Av dessa är det ungefär tio stycken som kommer ut på marknaden. De andra 90 ölen som inte kommer ut på marknaden behålls i receptbanken. 

Efter sommaren flyttar Spendrups från de lokaler som de huserat i sedan 1989. Utvecklingsbryggeriet flyttar till Länna i Stockholm och Spendrups huvudkontor flyttar till Grönstedska palatset. I Spendrups lokaler kommer Engelska skolan flytta in. 

– Det känns lite vemodigt att lämna Vårby, säger Carl-Åke Berndtsson. 

Korn och malt på bryggeriet. Foto: Sarah Lindstrand Mboge
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami