torsdag 30 maj 2024

Snart kommer Kungliga Operan och Dramaten till Flemingsberg

Läs också
Kungliga Operan och Dramaten kommer till Flemingsberg. Foto: Alma Acevedo

De kulturella verksamheterna i Flemingsberg blomstrar allt mer. Kungliga Operan och Dramaten beräknas flytta sina dekorverkstäder och ateljéer dit under sommaren 2024.

Det stora stadsutvecklingsprogrammet för Flemingsberg, som beräknas att bli klart 2050, har satt igång utvecklingen av utbildning, näringsliv och kultur i området. Som en del av programmet har kommunen nu lyckats få hit två av Sveriges största nationalscener, efter att Kungliga Operan och Dramaten tecknat avtal med fastighetsbolaget Fabege. 

– Flytten blir ett startskott för utvecklingsprogrammet, säger Love Bergström, ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott, till Nytt i Flempan. 

“…det som har saknats är det starka kulturella

Syftet är att det färdiga bygget ska bidra till en större kulturell utsträckning för Flemingsberg och skapa en bredare samhällsutveckling. Stadskärnan har redan många bra förutsättningar med viktiga samhällsfunktioner som näringsliv och högre utbildning. I ett pressmeddelande skriver Fabege att flytten kommer skapa möjligheter att väcka intresse för svensk scenkonst och nå ut till en större publik.

 – Vi har redan ett stort utbud av forskning och företagande verksamheter, men det som har saknats är det starka kulturella. Flytten är ett positivt tillskott som dessutom kunde byggas på en plats hos oss, säger Love Bergström.

Sedan 1700-talet ska både Operan och Dramaten vårda och vidareutveckla hantverksskickligheten i sina ateljéer, enligt uppdrag från staten. De nya lokalerna gör det nu möjligt för dem att både bibehålla och utveckla sina verksamheter.

Flytten till den nybyggda lokalen, som är cirka 12 000 kvadratmeter, är beräknad till sommaren 2024. Enligt Flemingsberg Science kommer Operan och Dramaten bland annat att ha sina ateljéer och bedriva verkstäder som rymmer snickeri, måleri och tapetseri. Det kommer även att finnas repetitionssalar, kostymförråd, kontor och arkiv.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami