söndag 26 maj 2024

Snökaoset — så här ser det ut i Botkyrka 

Läs också

Snökaoset har i helgen drabbat en stor del av södra Sverige. Inte minst Botkyrka. På grund av väderförhållanden blev tiotusentals personer på söndagen av med sitt vatten efter ett strömavbrott som nu är åtgärdat på Norsborgs vattenverk.  

Påfrestningar på trafiken

I Botkyrka gäller en orange varning som SMHI har utfärdat. Till Sveriges Radio säger meteorologen Lisa Frost att fortsatt snöfall väntas fram till ikväll, måndag, och att det finns risk för 30 centimeter snö. 

— Det kan ställa till stora problem i trafiken, säger hon.

Klockan fyra på måndagsmorgonen rådde enligt polisen begränsad framkomlighet förbi Hallunda trafikplats på grund av en trafikolycka där en lastbil varit inblandad tidigare under natten. 

På Botkyrka kommuns hemsida har det utfärdats en varning angående vädersituationen i Stockholms län: “Vädersituationen kan bli mycket besvärlig, men med stora lokala skillnader. Det kan ge stora problem för vägtrafik och andra kommunikationer. Åk inte ut på vägarna om det inte är nödvändigt och följ parkeringsreglerna för att plogning ska kunna genomföras.”

Snökaos Huddinge
Foto: Noa Jeppsson

Ovanligt varm höst i Botkyrka

Snökaoset kom för många plötsligt efter en ovanligt varm höst. Enligt SMHI uppmättes det den 29 oktober den tredje högsta temperaturen för veckan någonsin vid mätstationen Riksten, som ligger i Botkyrka. Då uppmättes en medeltemperatur på hela +13,0 grader.  

Kö till däckbyte 

På flera platser har köerna ringlat långa för att byta däck. När Nytt i Flempan hörde av sig till en däckbytarfirma i Botkyrka om det varit intensivt i helgen fick vi bara svaret “det är kaos”.  

Stora förseningar 

SL har på grund av väderförhållandena drabbats av stora förseningar och inställda avgångar. På SL:s hemsida står det att pendeltågslinjen har stora störningar. Bland annat handlar det om kraftiga förseningar, oregelbunden trafik och inställda avgångar. Ett snöröjningslok har enligt SL även spårat ur på pendeltågslinjen. I Botkyrka drabbas bland annat stationerna Tumba och Tullinge. Det finns ingen information om att busstrafiken i Botkyrka är drabbad.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami