onsdag 29 maj 2024

Södertörns högskola främjar hållbar utveckling 

Läs också
Affischer vid kopieringsmaskiner uppmanar folk till att tänka en extra gång innan de skriver ut något. Foto: Bianca Killander

Södertörns högskola erbjuder utbildningar inom miljö och hållbar utveckling men  bedriver även forskning. Högskolan främjar även hållbar utveckling genom att hantera skolans direkta miljöpåverkningar med ambitionen att minska utsläpp. 

Sedan 2019 är högskolan ansluten till Klimatramverket, ett samarbete mellan högskolor och universitet för att prioritera klimatfrågan. Samarbetet hjälper till att belysa vilka områden varje lärosäte behöver arbeta med för att nå hållbarhetsmål. Södertörns högskolas största utsläpp kommer från inköp. Nu arbetar skolan med regleringar av inköp av material och även arbetsresor för att minska utsläppen med trettio procent år 2030. 

I arbetet för att minska utsläppen utförs fler möten digitalt och viktiga arbetsresor planeras på ett klimatsmart sätt. Medarbetare ska få stöd för att resa med tåg i Europa och även i landet de besöker.

Charlotta Warmark vill göra det enkelt att vara miljövänlig. Foto: Bianca Killander

Hållbarhet ska vara enkelt

Charlotta Warmark är miljösamordnare och handläggare för hållbar utveckling på Södertörns högskola. Redan som 12-åring var hon miljöintresserad.

– Det är egentligen mitt drömjobb. Man bidrar till något större. Det ska vara lätt att göra rätt, säger hon.

Warmark jobbar för en miljövänlig verksamhet genom miljökrav och samarbeten för utveckling i rätt riktning. I skolans restauranger arbetar de med säsongs- och klimatanpassade menyer där även köttportionerna har minskats. Det ska alltid erbjudas veganska och vegetariska alternativ. 

– Vissa saker ställer man kanske 100 procent miljökrav på, som 100 procent ekologiskt kaffe. Och på andra saker ställer man krav på att en viss procent ska vara miljömärkt, säger hon.

En plats fylld med höga ambitioner

Högskolan är fylld av engagerade studenter och lärare med ambition att förbättra. Hållbarhetskontoret initierades av studenter med syfte att engagera hållbara projekt. Exempelvis byggdes solceller på skoltaken i samarbete med fastighetsägaren. Under året 2023 skrevs ett avtal mellan högskolan och högskolans elevkår om att fortsätta bedriva en verksamhet för hållbarhet. 

– Ambitionen och viljan har ökat. Jag tycker att vi har en hög ambition nu och det är ett samtalsämne som tas upp naturligt på många ställen, säger Charlotta Warmark.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami