Södertörns högskolas tidigare bokhandel lades ned under pandemin. Tidigare i höst öppnade dess ersättare BookS. Nytt i Flempan har pratat med BookS projektledare Emil Höglund.
Den nya bokhandeln BookS ligger i studentkåren SöderS lokaler på plan 5 i högskolans F-hus och är studentdriven. Den är en omorganisering av studentkårens tidigare andrahandsbokhandel, som stängde ned under pandemin. Idén om en ny handel har funnits i månader, men projektet förverkligades först tidigare i höst. Idag har BookS flertalet böcker som tidigare ägdes av Harrys Böcker, ytterligare en tidigare bokhandel på campus, men BookS planerar att så småningom utveckla den nya bokhandeln till fullständig andrahandsförsäljning. Nyutsedd projektledare är Emil Höglund. Hans roll som projektledare är endast tillfällig under nuvarande termin, och är ämnad att kickstarta handeln.
– Min roll innebär att jag samordnar och rekryterar personer som vill arbeta i bokhandeln. Den är ideellt driven, så folk bestämmer själva hur många pass de vill arbeta, eller om de vill bidra på andra sätt. Vi har drygt tio funktionärer som arbetar i bokhandeln när vi har öppet, på måndagar och onsdagar mellan 12:30 och 15:30, säger Emil Höglund.
BookS kräver en förmedlingsavgift på 30 eller 50 kr av säljarna, beroende på om man är medlem i Södertörns studentkår eller inte. Avgiften är en slags administrationskostnad för att handeln ska ta hand om det administrativa arbetet, vilket säljaren själv slipper.
– Pengarna från avgifterna blir en del av studentkårens allmänna budget. Säljaren bestämmer bokpriset själv, men vi har som regel att det inte får överskrida 80 procent av bokens nypris. När någon vill köpa boken, betalar de direkt till säljaren via Swish. Vi har inga andra direkta krav på säljaren, men om en bok är helt förstörd kanske jag säger att vi inte kan ta emot den.
BookS erbjuder också sina säljare möjligheten att ångra sig och hämta tillbaka sin bok innan den säljs, även om man inte får tillbaka förmedlingsavgiften. Om boken inte sålts på ett år får säljaren en månad på sig att hämta tillbaka den, annars faller den i studentkårens ägo. Man har även möjlighet att betala en ny förmedlingsavgift och därmed förnya försäljningstiden.
Bokhandeln har flera framtidsplaner. Kortsiktigt ska de fokusera på att ha tillräckligt många volontärer för att kunna hålla sina öppettider. Snart arrangerar de också sin första loppmarknad.
– På längre sikt är ju målet att vara alternativet för andrahandsböcker på Södertörns högskola. Att vara lokala är hela konceptet. Men vi planerar även att snart arrangera olika event och att sänka förmedlingsavgiften. Den 6 december har vi också en loppmarknad, säger Emil Höglund.