På tisdag den 19 april stänger anmälan för höstterminen på universitet och högskolor. Nytt i Flempan listar utbildningarna som ger jobb.
Under pandemin blev det färre jobb inom restaurang och hotell medan efterfrågan på jobb inom vården ökade, enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport Yrkesprognoser – en utblick över åren 2022 och 2026.
Yrken med hög konkurrens om jobben finns inom försäljning, inköp och marknadsföring, kultur, media, design och transport. Yrken med låg konkurrens finns inom data/IT, pedagogik, hälso- och sjukvård och socialt arbete, och det är här, menar Arbetsförmedlingen, som jobben finns mellan 2022 och 2026.
De mest sökta utbildningarna till hösten 2021 var enligt UHR, Universitets- och högskolerådet, juristprogrammet på Stockholms och Uppsalas universitet samt läkarprogrammet på Karolinska institutet. Men hur såg det ut på Södertörns högskola?
I topp låg socionom- och ekonomiprogrammen följt av personalvetarprogrammet och IT, media och design – yrkesområden med låg konkurrens om jobben.
– Tendensen bland studenter har de senaste åren svängt lite mer åt att välja studier som leder till en säkrare och kanske rakare väg ut i arbetslivet efter studierna. Därför tror jag att yrkesutbildningar som lärare och socionom är populära, säger Maria Helmfrid, studie- och karriärvägledare på Södertörns högskola.
År 2011 var programmet journalistik och multimedia populärt på Södertörns högskola och placerade sig på en andra plats med 1231 ansökningar till höstterminen. Även turismprogrammet var ett av de mest sökta. Tio år senare har journalistik och multimedia, numera journalistik och digitala medier, halkat ner till en tolfte plats med 574 ansökningar. Båda programmen leder till yrken där det är hög konkurrens om jobben.
– Journalistiken är verkligen i ropet och att kompetens inom området efterfrågas är ju klart men även att arbetsmarknaden är tuff med hård konkurrens kanske spelar in här, säger Maria Helmfrid.
Södertörns högskola erbjuder studie- och karriärvägledning för blivande studenter och studerande. Högskolan har dessutom en podd vid namn Studier, karriär och framtid.
På UHRs hemsida kan du ta fram ansöknings- och poängstatistik för just den utbildning du söker.