lördag 25 maj 2024

Sophia Sjöholm: “Jag älskar att laga mat till barnen”

Läs också
Sophia Sjöholm är kock på Sjöängens förskola. Foto: Kerstin de Frumerie

På förskolan Sjöängen jobbar eldsjälen Sophia Sjöholm med att få barnen medvetna om matens kretslopp, och att uppmärksamma vikten i att minimera matsvinnet från måltiderna. 

På förskolan Sjöängen i Trångsund arbetar kocken Sophia Sjöholm, utöver matlagningen, med att få barnen att uppskatta och äta grönsaker. Dagarna spenderas till stor del utomhus och pedagogerna har tagit initiativet till att börja odla tillsammans med barnen för att lära dem om grödornas kretslopp. 

– Nu har barnen fått sätta ärtor som växer för fullt och de tycker det är väldigt roligt att få se plantorna växa från grunden. Sedan planerar vi att plantera en örtträdgård, sätta potatis och popcornkärnor som barnen ska få vara med att plantera. 

Smileys motiverar barnen att äta upp

Huddinge kommun införde nyligen att förskolorna ska servera vegetarisk kost två dagar i veckan vilket Sophia Sjöholm tycker är bra. På grund av inflationens påverkan på matpriserna blir det en fråga om ekonomiska resurser vid inköpen av matvaror till köket. Att laga mer vegetariskt hjälper henne att hålla sig till förskolans matbudget eftersom det ofta är billigare än kött. Hon menar även att det är viktigt för barnen att bli införstådda med att världen förändras och att vi måste minska köttkonsumtionen för klimatets skull. 

Varje dag vägs förskolans matsvinn för att sedan vidarebefordras till kommunen som för statistik över alla förskolors totala matsvinn. För att inkludera barnen har Sophia introducerat en tavla med smileys som visar dagens matsvinn. 

– Smileysarna är glada eller ledsna beroende på mängden matsvinn. Det får barnen att motivera varandra att äta upp eftersom de vill se glada gubbar. 

Sophia Sjöholm visar upp ärtplantorna som barnen planterat. Foto: Kerstin de Frumerie

– Det är betydligt mindre matsvinn när jag serverar maten än när det kommer vikarier. Jag tror att det beror på att jag lägger energi på och brinner för att barnen ska få en positiv upplevelse av måltiderna på förskolan, speciellt när det gäller grönsaker. Jag anpassar alltid portionerna efter barnens individuella aptit och serverar maten på ett sätt som tilltalar, säger Sophia Sjöholm. 

Sophia Sjöholms knep för att minska matsvinnet:
– Vara delaktig i måltiderna och lära känna barnens preferenser.
– Servera maten på ett tilltalande sätt.
– Uppmuntra till att testa och smaka nya saker. 
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami