lördag 18 maj 2024

Språkcafé på Flemingsbergs bibliotek

Läs också
Biblioteket i Flemingsberg. Foto: Natalia Ayoub

Språkcaféet i Flemingsberg är en plats där människor från världens alla hörn samlas. Oavsett ålder, könsidentitet eller social bakgrund har människorna ett gemensamt mål, att lära sig och öva svenska. 

Under sommaren flyttade Flemingsberg bibliotek till den nya lokalen vid Fleminghallen. Något som skulle följa med till nya lokalen är språkcaféet, ett koncept de kört i flera år i den gamla lokalen och som verkar vara väldigt uppskattad.  

Bibliotekarierna Elisabeth Möllersten och Maya Maldonado är ansvariga för språkcaféet. Men vad händer egentligen på ett språkcafé? Det svarar Elisabeth Möllersten på.  

– Vi har ett tema och då pratar vi ganska fritt. Man kan ha förberett några frågor för att starta samtalet. Ett exempel på tema är demokrati, människor kommer från olika länder och har olika erfarenheter så folk brukar oftast ta upp det och koppla det till veckans tema. Men meningen är att öva svenska, förklarar Elisabeth Möllersten. 

Folk pratar mycket eller så vill de få svar på knepiga saker här i Sverige, då det skiljer sig från länderna de kommer. Men att arrangera språkcaféet har också sina utmaningar. 

– Utmaningen vi möter när vi planerar är att bestämma tid, då många av dem som kommer har annat, till exempel jobb eller skola. En annan utmaning är också att det inte är någon föranmälan, så vi vet aldrig hur många det är som dyker upp. Ibland är det fem personer, ibland kan det vara femton, berättar Elisabeth Möllersten. 

Bibliotekarien Elisabeth Möllersten. Foto: Natalia Ayoub

Idén om språkcaféer är väldigt uppskattad då de flesta som går dit kommer tillbaka, till exempel SFI-elever. 

– De kom hit på visning en gång, sen dess har de kommit tillbaka. Det är en bra chans för att öva mer på svenska, utöver skolan mest för ett utvecklande av språket och att de vill att vi förklarar ord de inte förstår. 

– Detta har gjort mitt jobb som bibliotekarie mer lärorikt. Jag hjälper inte bara dem på språkcaféet med svenskan utan jag lär mig av dem också, avslutar Elisabeth Möllersten. 

Faktaruta  

Språkcaféet äger rum varje tisdag, på Flemingsbergs bibliotek, kl 13.00 till 14:30. Det är gratis och biblioteket bjuder på fika. Ingen föranmälan krävs.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami