lördag 25 maj 2024

Stabila bostadspriser i Flemingsberg – trots inflation

Läs också
Stigande inflation stor påverkan på bostadsmarknaden. Foto: David Björk

FLEMINGSBERG. Den stigande inflationen får stor påverkan på bostadsmarknaden, förutspår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. I nuläget verkar en del områden drabbas värre än andra, speciellt där priserna tidigare låg på en hög nivå.

Många är oroliga över den stigande inflationen i Sverige med sannolikt sjunkande bostadspriser som följd.

– Det är inte orimligt att prata om 15–20 procents prisfall, säger Boije i ett uttalande till TT.

Prisernas minskning kan dock variera från område till område. Distrikt som Flemingsberg ser i nuläget ut att vara relativt skonade från de sjunkande priserna. Ett exempel på kommundelar där bostadspriser kan falla är centrala Huddinge, där priserna tidigare legat på en relativt hög nivå. Detta skriver Erik Nelson, mäklare från Fastighetsbyrån Huddinge, i ett mejlsvar.

– Specifikt i Flemingsberg är det enbart bostadsrätter som säljs. Då priserna generellt i Flemingsberg är lägre än centrala Huddinge märker vi att priserna inte har påverkats i samma utsträckning som lägenheter i Huddinge och centrala delar av Stockholm, säger mäklaren Erik Nelson.

Stigande inflation stor påverkan på bostadsmarknaden. Foto: David Björk

I dagsläget har antalet bostäder som ligger ute på marknaden inte sjunkit, trots högre inflation.

– Jag skulle säga att det är lika stort utbud som föregående år, ej märkbart färre eller fler, säger Erik Nelsson.

Priserna i Flemingsberg har varit relativt låga i jämförelse med andra kommundelar och legat stadigt de senaste två till fyra åren, därför tror inte Erik Nelson att någon chockhöjning är att vänta. 

– I Flemingsberg tror vi att de ekonomiska omständigheterna kommer att få mindre påverkan. Då priserna generellt är mycket lägre och bostäderna har haft ett pris som legat på relativt samma nivå de senaste två till fyra åren. Om inflation och räntor höjer avgifterna hos bostadsrättsföreningarna kan priserna tänkas gå ned.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami