söndag 26 maj 2024

Stinas Helmers dröm om dansen blev verklighet

Läs också
Danspedagogen Stina Helmers. Foto: Stina Stjernkvist.

Från dans i gymnasiet till att starta sin egen dansskola. Stina Helmers, danspedagogen och grundaren av Move Huddinge, berättar om sin resa genom danslivet och om stödet längs vägen. 

Stina Helmers, 37 år,  fann sin passion för dans under gymnasieåren på Stockholms estetiska gymnasium. Några år senare gick hennes dröm i uppfyllelse om att omvandla kärleken till dansen till ett yrke. Ett år efter gymnasiet åkte hon på egen hand till storstaden New York för att dansa. Därefter gick hon en lärarutbildning i Simonsontekniken, som handlar om att arbeta utifrån sin egen kropps förutsättningar med särskilt fokus på anatomi. 

– Det var en milstolpe för mig. Jag var vuxen men ändå inte “så vuxen”. Jag hade inte ens flyttat hemifrån än, berättar Stina Helmers. 

Under flera års tid hade Stina Helmers haft en stark dröm om att starta en dansskola där barn och vuxna kunde utöva sin passion för dans med trygga vuxna runt omkring sig. År 2017 grundade hon dansskolan Move Huddinge tillsammans med några andra danslärare som var inspirerade av hennes vision:

– Även om initiativet kommer från mig hade jag absolut inte kunnat göra det utan dem. Vi har skapat Move Huddinge tillsammans. 

Move Huddinges elever på dansuppvisning. Foto: Stina Stjernkvist.

Move Huddinge har vuxit enormt sedan starten. Med runt 500 elever och tio danspedagoger är dansskolan nästan precis som Stina Helmers alltid hade önskat sig. Hon menar att dansskolan har mycket kvar att utveckla, men att detta bara ger henne ännu mer energi. Att skolan har vuxit så pass mycket sedan starten är något som Stina Helmers menar gör henne både glad och ibland lite rädd. 

– Läskigt på så vis att ju större skolan blir desto större blir risken att det blir mer opersonligt. Som lärare vill jag känna till alla som dansar här, men det blir svårare allteftersom skolan växer, säger Stina Helmers.

Gemenskap är ett viktigt begrepp inom dansen för Stina Helmers och en stor del av vad Move Huddinge står för. Dansens betydelse är lika stor för Stina Helmers idag som den var när hon började som ung, men den har samtidigt förändrats under årens gång. Förr handlade dansen främst om passion. Idag har den en bredare personlighet än så, allt från kommunikation utan ord till ren glädje. Det är dans för Stina Helmers.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami