Idrottsföreningarna i Huddinge kommun kan inte ta emot barn som står i kö på grund av hallbrist. En kommunutredning visar att behovet av fler hallar är stort. Trots detta står de befintliga hallarna tomma.
– Det är sorgligt, säger Lena Wahlberg, styrelsemedlem i Huddinge HK.
Klockan är 14.00 när jag möter Lena Wahlberg i Huddingehallens A-hall. Den stora hallen är nedsläckt och tom där vi sätter oss på bänkarna. Lena Wahlberg berättar att det är så här hallen ser ut de flesta vardagar då det är kommunens skolor som har tider fram till klockan fem. Trots detta används inte hallarna. Hon förklarar att tiderna som inte nyttjas av skolan istället skulle kunna användas av grupper som går miste om möjligheten att få röra på sig.
– Här kunde vi nu ha haft pensionärer som spelat gå-handboll. De kunde ha haft en gemenskap, en klubbkänsla och få känna att de tillhör någonting i vårt samhälle, säger Lena Wahlberg.
Sammarbete med komunen
Lena Wahlberg berättar att Huddinge HK har haft ett bra samarbete med kultur- och fritidsnämnden. Kommunpolitiker har varit och besökt verksamheten. Frågan har lyfts med kultur- och fritidsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen, men ett gemensamt beslut har ännu inte kunnat fattas.
– Vi vill att de ska hitta ett samarbete lika mycket som vi föreningar har hittat ett samarbete. Det är i slutändan samma barn och ungdomar som vi arbetar med. Det är kommunens invånare, förklarar Lena Wahlberg.
Ordförande för kultur- och fritidsnämnden Eeva Laine berättar att kommunens starka och breda föreningsliv är någonting som de prioriterar högt. Eeva Laine bekräftar vad Lena Wahlberg sagt att skolorna har hallarna fram till en viss tid för att kunna genomföra sin idrottsutbildning, men att tiderna inte används.
– Vi vill inte att det ska stå tomma hallar, men vi kan inte heller bara ta över tiderna utan det handlar också om att det ska kunna fungera både för skolorna och föreningslivet, säger Eeva Laine.
Hallbristen skapar problem
Huddinge HK är inte den enda föreningen med långa köer av barn som inte kommer in i föreningen på grund av problemen, både gymnastiken och fotbollen har många som inte får plats under föreningens tid i lokalerna. Lena Stålö från Sörskogen IF berättar att många av pojkarna i fotbollslagen bara har fotboll som idrott och att det kan få stora konsekvenser när de under vintern inte har en fritidsaktivitet.
– Om de inte kan spela fotboll under vinterhalvåret löper vi risken att de utan en fritidsaktivitet hamnar i gängkriminaliteten, förklarar Lena Stålö.