
Till höger: Robert Aslan. Foto: Sofi Sykfont/Botkyrka kommun
Botkyrka kommun gick före Riksidrottsförbundet och erkände e-sport som en sport redan 2022. Den ideella föreningen “Konsolsport -Botkyrka” växer samtidigt som ansökningen för det nystartade e-sportprogrammet på Tumbas gymnasium fyller sina platser med råge. “Nytt i Flempan” reder ut e-sportsboomen i Botkyrka.
Till den ideella föreningen “Konsolsport- Botkyrka” kommer e-sportfantaster för att spela konsol- och dataspel. Föreningens grundare är Lukas Hepokangas, som var den första att starta en e-sportförening i Botkyrka. Syftet med föreningen är att komma åt barn och ungdomar, men även vuxna och ge dem en möjlighet att utvecklas i e-sport.
– Vi har varit drivande i att e-sporten skulle erkännas som en sport, idag är det ett yrkesval där man kan tjäna pengar. Vi vill att man ska få möjlighet att utvecklas till elitnivå, säger Lukas Hepokangas.
Än så länge har inte föreningen en egen lokal, men enligt Lukas Hepokangas ska kommunen ha en färdig plats efter sommaren. Målet är att det ska bli som en vanlig idrottsförening där man kan praktisera e-sporten och utvecklas. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Aslan (S) säger att de i september 2022 beslutade att ge e-sporten status som idrottsförening.
– Det betyder att e-sportföreningar kan ansöka om bidrag från kultur- och fritidsförvaltningen som vilken idrottsförening som helst. Den politiska ambitionen är att erbjuda fasta lokaler och möjligheter till större e-sportstävlingar, säger Robert Aslan.
Högt söktryck till e-sportlinjen
Samtidigt som e-sportföreningen växer har Tumba gymnasium öppnat ansökningen inför den nya e-sportutbildningen som öppnar i höst. Linjen ska erbjuda cirka tre timmar e-sport i veckan. Biträdande rektor för linjen, David Månsson, är hoppfull.
– Platserna till utbildningen kommer att fyllas med råge. Intresset för utbildningen har varit väldigt stort och söktrycket har varit högt. Till de 16 platserna som finns att erbjuda har cirka 80 personer sökt, säger han.
David Månsson tror att e-sporten blivit så populär i Botkyrka för att det redan finns ett befintligt sportintresse.
– Tumba gymnasium har en historia av att satsa på sportutbildning. E-sportutbildningen är också en anpassning till hur samtiden ser ut vilket känns bra, säger David Månsson
Robert Aslan ser positivt på e-sportlinjen. Särskilt när ett av målen i Botkyrkas idrottsliga program är att främja mångfald inom idrotten.
– Det är viktigt att vi som kommun följer med i utvecklingen. Vi måste följa med i tiden och anpassa oss till vad barn och unga idag intresserar sig för, säger Robert Aslan.
Han menar också att e-sport är en sport som kostar mycket pengar och även blir en klassfråga.
– Många barn i Botkyrka växer upp i ekonomiskt utsatta familjer. För att kunna träna e-sport behöver du utrustning för uppåt 30 000 kronor. Det är väldigt mycket pengar, även för en familj med bättre inkomster. Vi vill överhuvudtaget locka barn och unga till positiva fritidsaktiviteter, säger Robert Aslan.
Få tjejer söker in
Det finns bara några spel som får räknas som e-sport. På Tumbas gymnasium erbjuds det fordonsbaserade fotbollspelet Rocket Legue, personskjutspelet CS-GO och strategispelet Dota 2. Vilka spel som lockar vilka påverkar dock mångfalden av e-sportslinjen.
Av de 16 platser som erbjuds, kommer en till två att fyllas av tjejer.
– CS GO och Dota 2 är lite grabbiga. Medan Rocket League är mer populärt bland tjejer. Men könsfördelningen till utbildningen är inte jämlik, vi jobbar hårt med det. Vi hoppas att Rocket League blir mer populärt och att fler tjejer söker, säger David Månsson.
“Man kan se mer våldsamma saker på Tiktok än i spelen”
En del av spelen som finns inom e-sport innehåller våld. Men Robert Aslan, David Månsson och Lukas Hepokangas är ense om att spelen inte riskerar att vara våldsbejakande.
– Det finns absolut en moralisk aspekt på vissa av de här spelen. Men vi ser att ungdomarna framför allt är intresserade av regler, taktik och teamwork. Vapnen är inte det viktiga, säger Robert Aslan.
Lukas Hepokangas påpekar även att våldsamheter inte bara finns i datorspelen.
– Det finns risker med vilka sociala medier som helst. Idag kan man se mycket mer våldsamma saker på Tiktok än vad som sker i de här spelen. Fokuset i spelen är inte våldet utan själva tävlingen, menar Lukas Hepokangas.
Hilda Boman