torsdag 30 maj 2024

Stressade elever på Tumba Gymnasium

Läs också

Många elever på Tumba gymnasium är oroliga över att inte få de betyg de behöver för att nå sina framtida drömutbildningar.  Både lärare och forskare upplever att många kämpar med studierelaterad ångest.

BOTKYRKA. Elsa Runnquist-Nilsson, som är samhällslärare på Tumba gymnasium, märker att hennes elever generellt tänker mycket på framtiden. De flesta av hennes elever söker direkt till högskola eller universitet efter studenten. 

– Att backpacka finns inte på agendan på samma sätt som när jag var i deras ålder. Idag finns det en annan förväntan på ungdomar att direkt skaffa en bra utbildning och jobb, säger Elsa.

Elsa Runnquist-Nilsson. Foto: Ruben Lenninger

Jennifer Haddo som går på skolan delar den bilden. Hon upplever att det delvis är stressigt att tänka på framtiden. Samtidigt menar hon att planeringen för framtiden är spännande.

Jennifer Haddo. Foto: Ruben Lenninger.

– Det är stressigt, vi måste ha koll universitet och meritpoäng. Jag vill plugga juridik efter gymnasiet. Det känns intressant, det är ett väldigt brett ämne, det är bra lön och jurister behövs i vårt samhälle, säger Jennifer Haddo.

Björn Högberg  forskar om frågor som rör skolans och skolpolitikens betydelse för elevers välmående vid Umeå universitet. I en artikel i SVT säger han  att han tror att stressen beror på att skolan blivit mer avgörande för elevernas framtid.

– De lågpresterande eleverna känner sig dumma och är rädda för att misslyckas med att få ett arbete eller en bostad. Elever med höga ambitioner upplever stress på grund av konkurrensen mellan högstatuspositioner i samhället, som att komma in på jurist- och läkarprogrammet, säger han till SVT Nyheter

Eric Guttman. Foto: Ruben Lenninger

Vissa elever på Tumba gymnasium har en mer avslappnad syn på livet efter studentexamen. En av dem är Eric Guttman.  

– Jag trivs väldigt bra på Tumba Gymnasium och jag tror att saker och ting kommer att lösa sig. Om jag får följa mina drömmar vill jag jobba med musik framöver. Ett stort intresse är att sjunga och spela gitarr. Om musikdrömmen inte blir av kan jag också tänka mig att jobba med säkerhet. Att bli polis eller militär vore spännande, säger Eric Guttman.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami