torsdag 30 maj 2024

Studenter manifesterade för barnen i Gaza

Läs också
Bild: Redaktionen

Under tisdagen höll studenter på Södertörns högskola en manifestation för barnen i Gaza. Nytt i Flempan var på plats och intervjuade några av de engagerade studenterna.

Det är tredje veckan i rad som manifestationen för de drabbade barnen i Gaza hålls på Södertörns högskola. Runt om i Sverige hålls liknande manifestationer på flera högskolor och universitet.

Vid Blickaberget utanför huvudentrén till högskolan har ett tjugotal personer samlats för att demonstrera. De tänder ljus, har med sig skyltar och talar om varför de väljer att uppmärksamma detta.

Från vänster till höger: Moa, Lio och Elena. Bild: Redaktionen

De som leder manifestationen är studenterna Lio Wijkander, Moa Nilsson och Elena Karlström.

– Jag är förskolelärarstudent och mina studier handlar om barn, så för mig är det en arena där jag rör mig inom. Det är därför jag vill höja min röst och uppmärksamma att det här inte är okej någonstans, säger Moa Nilsson.

– Våra politiker säger att vi inte ska vara politiska, men sedan när är det politiskt att vilja ha fred och att inte döda barn, säger Elena Karlström, student på socionomprogrammet.

Nathalie Lindvall deltog vid demonstrationen för att ge sitt stöd Bild: Redaktionen

En av deltagarna i publiken är Nathalie Lindvall som beskriver att hon är här för att visa humanitet och omsorg.

– Det finns många som tänker att det inte har med oss att göra eftersom det sker långt borta. Men den idén vill jag bryta. Ingen ska behöva behandlas så här, säger filosofistudenten Nathalie Lindvall.

Bakgrund
Det var sjunde oktober som terrororganisationen Hamas attackerade Israel. Israel svarade med en total blockad mot Gazaremsan. Sedan dess har ett fullskaligt krig pågått mellan Hamas och Israel. Situationen för civilbefolkningen är kritisk och behovet av humanitärt stöd är stort. 

Under tisdagen gick Chalmers tekniska högskola ut med att de förbjuder politiska manifestationer och affischering. Anledningen till beslutet är det oroliga läget i omvärlden och att förbud införs för att säkerställa trygghet och arbetsmiljö för studenterna och anställda. 

Källa: Chalmers tekniska högskola, SVT

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami