lördag 25 maj 2024

Studentradion firar 30 år

Läs också

Sedan starten 1993 har Studentradion i Sverige (SRS) gett unga studenter landet runt en chans att testa sina radiovingar. Från Piteå i norr till Lund i söder har de lärt sig att sända radio på sina egna villkor.

Från vänster Eva Gustavsson, Magnus Gylje, Simon Gooch och Christer Engqvist. Foto: Oscar Bergholm

I helgen samlades unga radioentusiaster från hela Sverige för att fira Studentradion i Sveriges 30-årsjubileum. Mötet hölls i Stockholm på kulturhuset Melodyclub och var en möjlighet för medlemmarna att träffas, fira och utbyta erfarenheter. Jubileet var också en påminnelse om organisationens betydelse för att främja studentradio i Sverige och dess potential att fortsätta  vara en viktig röst för unga i framtiden.

– Studentradio är viktigt för att låta alla komma till tals och få uttrycka sina åsikter. Det är en plattform där alla som vill får leka med uttryck i ljudformat. Jag tror att den främsta anledningen till varför jag ville engagera mig var ren nyfikenhet. Radio var ett nytt format för mig, säger Cici Hong, ledamot i SRS, som är inne på sitt första år som ordförande på Södertörnsstationen.

SRS-helgen bjöd också på en rad paneler om radio med kända journalister och radioprofiler. Till exempel var P3:s kanalchef Simon Gooch och Ekots egen Maria Ridderstedt på plats för att prata om sina ingångar i branschen. Det blev dessutom smygpremiär för radiodokumentären “SRS 30 år – Studentradion då och nu” som skapats av medlemmar i föreningen.

Carl-Christian Frunck, från stationen Pite FM och ledamot samt samarbetsansvarig på SRS, uppmuntrar entusiastiskt dem som är intresserade att bli medlemmar i en radioförening.

– Här kan du släppa loss med din kreativitet, och skapa utifrån det du brinner för. Det kan vara svårt att komma in i andra radiomedier då det ofta är toppstyrt. Här kan man själv skapa förändring genom engagemang, säger han. Mitt bästa minne är Pite FM och Radiosvallet från Sundsvall. Vi gick ihop och gjorde en 24 timmars sändning under Musikhjälpen, det roligaste är att samarbeta mellan medlemsstationerna. Det skapar en starkare och mer levande studentradioverksamhet i hela landet.

Varför bör man bli en del av studentradion?

– Gå bara med! Prova, testa dina kreativa lustar. Du har chansen att kunna engagera och påverka framtiden, sök upp din lokala studentstation. Studentradion är ovärderlig för morgondagens journalister. Det är en väldigt betydelsefull väg att ta sig fram och öppnar dörrar på alla olika mediala plan. 


Fakta – Studentradion i Sverige

Sedan bildandet 1993 har Studentradion i Sverige växt till en av landets största ungdomsorganisationer med omkring 25 000 medlemmar. Inom verksamheten Studentradion i Sverige finns 12 aktiva medlemsstationer som dagligen sänder radioprogram.

Hitta din lokala station!
DUR Dalarnas radio, Falun
K103, Göteborg
Pite FM 92,8 mHz, Piteå
Radiosvallet, Sundsvall
Radio AF, Lund
Radiolur,Växjö
Radio shore, Kalmar
Studentradio 98,9, Uppsala
Stockholm college radio, Stockholm
Sh Radio, Södertörn
Stampus FM, Helsingborg
Umeå Studentradio, Umeå

Oscar Bergholm

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami