lördag 25 maj 2024

Studieverkstan hjälper elever med skrivandet

Läs också
Studieverkstan på Södertörns Högskola erbjuder hjälp i bland annat akademiskt skrivande. Foto: Alva Håkansson

Idag är akademiskt skrivande, och språk i allmänhet, ett växande problem för studenter. Studieverkstan på Södertörns högskola erbjuder stöd till alla studenter på Campus Flemingsberg.

Akademiskt skrivande, tal, presentationer och läs- och studieteknik är sådant studenter på Campus Flemingsberg kan få hjälp med av Studieverkstan. Handledning erbjuds på svenska och engelska och handledarna är lärare i svenska, engelska och retorik.

Om det exempelvis gäller en skrivuppgift kan de tillsammans med studenten gå igenom texten. Sedan kan de hjälpa studenten hitta delar i texten som behöver språklig bearbetning och tillsammans kan de diskutera möjliga lösningar. Meningen är att studenterna själva ska förstå vad de behöver slipa på, därför rättar de inte texterna åt dem.

Passen studenterna kan boka är 30 minuter långa, men de med funka-intyg har rätt till 50-minuterspass. Alla kan boka upp till fyra pass per termin (undantag kan diskuteras).

Cecilia Aare undervisar i berättande och skrivande på Södertörns högskola. Hon säger att många studenter behöver träna mycket mer på språk i allmänhet. Även att många, när de ska skriva en C-uppsats till exempel, krånglar till språket för mycket.

– De skriver så komplicerat att man märker att de själva inte riktigt förstår vad de skriver. De tror att det är vad som förväntas, säger hon.

Hur viktigt är det med språk?

– Det är helt grundläggande, ett dåligt språk gör att läsaren tappar förtroendet för skribenten.

Cecilia Aares bästa råd för att träna upp språkkänslan är att läsa många romaner. 

Om du som studerar känner att du har problem med att skriva på en högre nivå, är du inte ensam. I en artikel från 2020 skriver SVT att nästan hälften av drygt 500 lärare på universitet och högskolor menar att studenter skriver på för dålig nivå. Petra Garberding, docent i etnologi vid Södertörns högskola, sa till SVT att hon märkt att allt fler tentor blir underkända på grund av språket.

Alva Håkansson

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami