torsdag 30 maj 2024

Stuvsta IF redo för ny säsong 

Läs också
Tränare Jenny Svanberg brinner för att utveckla spelare. FOTO: Jim Smith Rehnström.

Stuvsta IF:s damer laddar inför en ny säsong i division 1 Södra Svealand. Efter seger i genrepet mot Vaksala i lördags väntar nu Tyresö FF i säsongspremiären på söndag. Jenny Svanberg tog över som Stuvsta-tränare i augusti ifjol och är förväntansfull:

– Det ska bli väldigt roligt att komma igång, säger Jenny Svanberg.

Det blev 2-0 i lördagens genrep mot Vaksala. Svanberg är nöjd med insatsen.

– Det var ett fall framåt. Vi fick till delar i försvarsspelet och bollinnehavet. Ett bra genrep och vi vet vad vi ska fila på inför seriestarten.

Tidigare under försäsongen deltog Stuvsta även i Victoria cup. I fjolårets upplaga gick laget hela vägen till final – men i år tog cupäventyret slut redan i mars efter 2-3-förlusten mot Stocksund. 

En större trupp i år

Under vintern har tränare Svanberg haft tid att bygga laget på sitt sätt. Fokus har varit att bredda truppen, som idag består av uppemot 30 spelare.

– När jag kom in i somras hade vi en tunn trupp rent numerärt. Hela hösten hade vi minimalt med spelare.

Efter ett flertal skador ifjol valde Jenny Svanberg att redan under hösten lyfta upp spelare från F17 till A-laget. Ungdomarna har en stor roll i 2022 års lagbygge.

– Vi har många tjejer som vill något med fotbollen och som har stor potential. Det blir en bra mix där de äldre bidrar med rutin och mycket erfarenhet. Det känns som en viktig och rolig förutsättning, säger Svanberg. 

Den rutinerade mittfältaren Emelie Brodin är en av de som missade höstsäsongen till följd av skada. Brodin gör tävlingscomeback i helgens säsongspremiär.

– Hon har tränat i två veckor nu och spelade i genrepet sist. Det är helt ovärderligt att ha henne tillbaka! Hon har så många fotbollstimmar i sig, en god blick för spelet och en väldigt vass vänsterfot.

“Jobbar långsiktigt och med tålamod”

Målsättningen för Stuvsta är att stanna kvar i division 1. De måste komma femma i år för att stanna kvar, eftersom förbundet minskar antalet lag i serien till 2023. 

– Att avancera till Elitettan är inte en hög prioritet i år. Föreningen jobbar främst med att utbilda de unga spelarna och fylla på A-laget underifrån. Utbildningen är det jag brinner för! Vi jobbar långsiktigt och med tålamod, säger Svanberg.

Harmoni och revanschlusta

Jenny tog över som tränare i somras i ett Stuvsta som redan bytt tränare två gånger under säsongen. Hon kom in med lugn och ledde laget till en stabil höstsäsong och en sjätteplats. I år är hon med redan från säsongsstarten. Med en större trupp verkar förutsättningarna finnas för en mer harmonisk säsong år 2022. Återstår att se om Stuvsta IF klarar målet att nå en topp fem-placering. På söndag är det alltså Tyresö som står för motståndet. Lagen möttes senast i fjolårets avslutande omgång som Stuvsta förlorade. Svanberg är revanschsugen:

– Då torskade vi stort mot Tyresö. Det var vi inte nöjda med, så nu är det upp till kamp!

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami