lördag 25 maj 2024

Sumaya Garad: “Många erfarenheter jag plötsligt kan sätta ord på”

Läs också
Sumaya Garad i sin kontorstol på BookS. Foto: Filip Rybacki

Sumaya Garad är verksamhetschef på kårens bokhandel BookS och i framtiden hoppas hon kombinera sina kunskaper inom ämnet med en karriär som arkivarie. Onsdagen den 17 april kommer hon att delta på Genusvetenskapens dag som arrangeras av Södertörns högskola.

Sumaya Garad är genusstudenten som föddes i Göteborg och flyttade till Eskilstuna när hon var tio år. Idag är hon 24 år och bor kvar där tillsammans med sin familj. Studierna har gett henne en anledning att flytta hemifrån, och nu hoppas hon på en egen lägenhet för att minimera den långa pendlingen hon har till skolan.

– Att det blev just genusvetenskap för mig var lite av en slump, jag ville bara börja plugga! Sedan läste jag på om ämnet och kände att det verkligen var något för mig. Efter tre månader av studier har jag redan en lista i telefonen över saker jag lärt mig och som jag bär med mig i livet, berättar hon.

Genusvetenskap uppfattas av många som ett luddigt ämne, men i Sumaya Garads värld är det ett verktyg.

– Jag har haft många erfarenheter i mitt liv som varit jobbiga och där jag har känt saker som jag inte riktigt kunnat sätta ord på. Genusvetenskapen har hjälpt något enormt med det, helt plötsligt finns det akademiker och teorier som kan bekräfta det jag känt och upplevt.

Litteratur och fotografi är några av Sumaya Garads största intressen. Foto: Filip Rybacki

Viktigt att lyfta minoriteter

Sumaya Garad beskriver sig själv som en engagerad person. Utöver arbetet i bokhandeln driver hon också bokklubben Well Read Society som har sitt fokus på författare som tillhör olika minoritetsgrupper. Hon hoppas att bokklubben ska bidra till en förändring genom att främja mångfalden inom publicistbranschen. Utöver allt detta så är hon mitt uppe i att starta en konstförening.

– Det är verkligen mycket grejer på gång, jag har gått från noll till hundra, säger hon och skrattar till.

Utmaningar inom genusvetenskapen

Det genusvetenskapliga området väcker ofta mycket känslor och kritik i vissa politiska läger. Exempelvis år 2021, då stoppades finansieringen av genusteori inom högre utbildning efter en motion av SD. Sumaya Garad får dessutom ofta försvara sig mot dem som menar att utbildningen inte leder till jobb och kan tycka det blir obehagligt när andra försöker värdera hennes val.

– Det är det här jag vill lägga mina studielån på, så låt mig! Det är viktigt att studera vävnaden mellan människor och samhälle. 

Temat på årets genusvetardag är “vad gör genusvetare hela dagarna?” som Sumaya Garad tänker besöka för att vidare bredda sina kunskaper och framtida möjligheter för en karriär inom ämnet.

Södertörns högskola arrangerar Genusvetenskapens dag den 17 april där forskare, professorer och alumner kommer att diskutera genusvetenskapens möjligheter.

Sumaya Garad
Ålder: 24
Boendeort: Eskilstuna
Aktuell med: Verksamhetschef campus bokhandel BookS.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami