lördag 25 maj 2024

Svensk kvinnohistoria intar Tonsalens scen

Läs också
Foto: Ola Kjelbye

En resa genom svensk kvinnohistoria, en ensamstående mamma och ett bortlämnat barn. På fredag är det premiär för gästspelet “Aldrig Glömd” hos Teater Slava på Tonsalen. Pjäsen belyser nedtystade händelser som präglat våra liv – från kung Gustav lll:s Sverige fram till idag. 

KULTUR. Föreställningen “Aldrig Glömd” är den fjärde uppsättningen på samma tema. Historien skildrar en ung, ogift kvinna som efter en oplanerad graviditet tvingas ge upp sitt barn. Så var samhällets konventioner. Skådespelaren Fia Adler Sandblad har både skrivit manus och spelar huvudkaraktären.

– För 15 år sedan bestämde jag mig för att skildra min egen historia, att vara barnhemsbarn. Min mamma älskade barn, men upplevde inte att hon kunde ta hand om mig 

Ambitionen är inte bara att nå ut till teaterintresserade i Sverige, utan även allmänheten och de som själva kan relatera till historien. Teater Slava arbetar med fysisk totalteater där “sång, text, rörelse och energi blandas samman i visuellt starka bilder”. 

Föreställningen blandar rytm och musik med öppen dialog och publiken blir en del av det konstnärliga rummet. 

Själva berättelsen och ämnet handlar om ett större arbete, menar Fia Adler Sandbland. att belysa dessa historier och skildra dem på scen. I de fyra uppsättningarna på samma tema utgår Adler Sandblad i hög grad från sin egen bakgrund. Men projektet öppnade för en bredare undersökning av kvinnors förhållanden under denna tid – och hur de speglas idag. 

– Det är så otroligt viktigt att prata om det här, men det är tystade berättelser och det gör det ännu svårare. Många blir ju väldigt förvånade att detta hänt i Sverige. Och att det bara är runt sextio år sedan. Men ja, det stämmer ju. 

“Aldrig Glömd” har premiär på Tonsalen den 18 november 19.00.

Foto: Ola Kjelbye
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami